Pest nevének eredete?
Figyelt kérdés
Állítólag a szlovákok téglagyárat vagy valamilyen népi kohót üzemeltettek a Gellért hegy gyomrában, és innen ered, mert szlovákul a pest kemencét jelent. Én hajlamos vagyok azt hinni, hogy a szlovákoknál egy kicsivel jelentősebb alakulat, a rómaiak nevezték el, mivel a latin pestis szó bajt, katasztrófát, halált, fertőt jelent, vagyis már ők is tudták, micsoda lepra hely. Van erre bizonyíték, hogy honnan ered Pest neve?2015. jan. 20. 15:51
1/1 anonim válasza:
Az első verzióról tudok én is, annyi különbséggel, hogy nem kifejezetten szlovák, hanem szláv nyelveken jelentett barlangot, kemencét pedig az akkori magyar nyelven.
Középkori forrásokra hivatkoznak, de régen olvastam más elképzeléseket is. Wiki-n biztos van pár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!