Csoporttársnak mennyiért adnál bérbe saját lakásodban kisebb szobát?
10 emeletes, panelprogramon átesett házról van szó, kicsi, de szép konyha és fürdő (külön van a wc), új ablakok és parketta. A nagyobbik szobát barátommal lakjuk, mindkettő külön bejáratú. Jelenleg 36, ezentúl várhatóan 56 ezer forintból él havonta. Nincs pofám nagyon sokat kérni tőle, alapesetben 30-ra gondoltam fixen, mert tényleg szép lakásról van szó. De így... egy 20-as sok lenne?
Köszi előre is.
Persze az sem mindegy, hogy hol van a lakás (melyik város). Nézz körül, mennyiért adják ki a környéketeken a lakásokat/szobákat.
De szerintem célravezetőbb lenne, ha ezt vele beszélnéd meg személyesen. "Ennyire gondoltam, Te mit gondolsz? ..."
Csak csoporttárs, vagy jóbarát?
MEnnyire ismered, becsületes, normális ember?
Ha nekem jó barátom lenne, és sajátom a lakás, akkor max a rezsit kérném el tőle. Már azzal is jól járnátok, mert plusz egy ember nem növeli 33%-kal a rezsiköltséget, ami ugyebár nektek a barátoddal ennyivel kevesebbe fog kerülni. Fűtés ugyanannyi marad, mert ha panel, akkor feltételezem távfűtött. Áram csak minimáűlisan több, plusz egy 11W-os energiatakarékos izzó fog működni, kicsit többször a fürdőben/WC-ben a lámpát többször kapcsolgatjátok. Meg mondjuk van egy laptopja, 60-100W-nél annak sem nagyobb az áramfelvétele. A hűtő, fagyasztó meg eddig is működött. Max plusz egy ezres havonta. De az nagyon max. Kivéve ha villanysütőtök/tűzhelyetek van.
A vízfogyasztásban lesz növekedés, ugye mosnia kell, fürdik, WC-t öblít, főz stb. De mi 4-en kijöttünk havi nem egészen 10e Ft-ból anno havonta. Gáz csak akkor játszik, ha a sütőtök azzal működik, de az megint pár szát forintos növekmény. Internet ugyanannyi így is.
Szóval ebből ti csak jobban jöhettek ki.
Persze azt megbeszélve, hogy mindenki magának veszi a mosóport, a kaját, tisztítószerek árát pedig ha vezstek szintén osztjátok, mert azt ugye közösen használjátok.. De ezek kis tételek és havonta nincs is szükség ilyeneket venni. Kivéve WC-papír, de azzal is el lehet számolni :D
Először is, nem kell ennyire okoskodni, kicsit tapasztaltabb vagyok nálad együttlakás szempontjából, 8 évet húztam le közösködve, változó emberekkel.
Ha elolvastad volna amit írtam, akkor látnád, hogy mivel nem tudtam, hogy villany- vagy gáztűzhelyed van, ezért írtam oda mindkettőt: egyik az áramszámlát növeli picit, a másik meg a gázszámlát.
A másik: milyen együttlakásra gondoltál? Az együttlakásnak vannak közös és egyéni részei. Alapjáraton közös a rezsi, és általában beosztják egymás között a lakók, hogy ki mikor mosogat, takarít, stb.
Innentől akár minden más lehet külön.
Minden csak megbeszélés kérdése, amit utána illik be is tartani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!