Veszprém tényleg olyan város, ahol jó lakni?
Én csak turistaként jártam ott párszor, a város nagyon tetszett.
Az éghajlat milyen?
Munkalehetőségek?
Tömegközlekedés?
Kultúra, mozi, színház?
Bevásárlóközpontok, plázák?
És a legbiztonságosabb megyeszékhely, egy friss statisztika szerint:
Veszprémnek tiszta a levegője, az átlagosnál jobb a helyzet a pollenszennyezettség tekintetében, én az allergiám miatt költöztem ide, és megérte. Jó a légmozgás és ezért egyik legtisztább levegőjű város.
Amiről itt nem nagyon írtak, az ivóvíz az országban a legjobb, palackozni lehetne.
A tömegközlekedés is elég jónak mondható.
2 színház van, és mindkettő nagyon jó, sokféle előadással, műfaji szempontból minden megtalálható a kínálatukban.
Számos hangverseny, balett, tánc-és egyéb művészeti produkció látható a Hangvillában, az Arénában, a VMK-ban, a Petőfi Színházban, a Hemóban és az Egyetemi Aulában is.
Jók az iskolák is, a középiskolák, gimik és általános iskolák és az egyetemi szakok választéka is nagyon jó. A Mérnöki Karon nagyon erős mérnöki szakok vannak, de jó a gazdasági és idegennyelvi képzés is.
Az éttermek és cukrászdák országos hírűek, remek választékkal, magas igényszínvonallal.
Egy pláza van, ami nem túl nagy, ilyen szempontból lehetne fejlődni. A szokásos multi hipermarketek hiánytalanul jelen vannak, azért fogsz tudni vásárolni.
És biztonságos, igen , így van.
Több 100 cigány családot 2000-ben Hajmáskérre költöztettek a volt orosz laktanya épületeibe, így kisebbségi kérdés nem maradt a megyeszékhelyen , csak nagyon nagyon minimális mértékben.
Nekem kicsit más a véleményem.
- Gyönyörű város, talán az egyik legszebb ahol valaha éltem / jártam.
- Az általános iskolák inkább alsó kategóriásak, de a középiskolák színvonalasak, az egyetem meg legjobb az országban.
- Az időjárásról annyit, hogy még azóta is szeles város, kicsit hidegebb mint a szomszédos megyeszékhelyen.
- Jó a munkalehetőség. Van elég ipar, gyár, bolt, és Székesfehérvár is közel van, ahol még több munka van.
- GDP szerint az ország 4. legjobb megye (székhely)e.
- Tömegközlekedés borzalmas. Most magántulajdonban lett 2 éve a helyjárat. Én tavaly (2020) szeptemberkor költöztem el. Akkor még, és nagy valószínűséggel most is ez van, hogy vasárnap konkrétan nincs helyjárat. A 13-as busz, ami az egyetlen, ami kijár tescohóz a Dózsából napi 4x megy. Rettenetesen drága lett a menetjegy. Távolsági közlekedés viszont kiváló.
- Közbiztonság: Látszik, hogy keresztény város. Asszem az országban, ebben a megyében a legjobb a közbiztonság. Etnikum nagyon kevés van, hiszen a 90-es évek végén kitelepítették őket. (Erre kitérek később)
- Turizmusban is elég jól áll város. Rengetegen jönnek ide a Balaton vagy a Bakony miatt.
- Elég üzlet van, bármit be lehet szerezni, de mondjuk egy Auchan csak Székesfehérváron van.
- Viszont a város lakossága körülbelül 60000fő, és a város nem kicsi, de nem is nagy. Város demográfiailag haldoklik. Rengeteg az idős ember, és rengeteg fiatal "unja" meg az életet, és megy Székesfehérvárra, Budapestre, Szombathelyre. Semmi szórakozóhely nincs, csak egy diszkó, ahova a felső 10000 majmai járnak. Egyetemistákból elég sok van, de azok az ország más pontjairól érkeztek, kik egyetem után már mennek is. Az időseknek rengeteg program van, a fiataloknak maximum az utcazene fesztivál.
- Környező falvak: Rengeteg falu van Veszprém közelében. Kisebb városokból Balatonalmádi, Várpalota, Herend. Balatonalmádi van a legközelebb, ha Balatonra mennél.
Várpalota már egy lepusztultabb, jóval kihaltabb, jóval több romával rendelkező város. Vicces, hogy Várpalotán több a fiatal mint Veszprémben.
Viszont etnikum.. Ugye kitelepítették őket Veszprémből, Hajmáskérre. Hajmáskéren nagyon olcsó az albérlet. Egyszer jártam ott, Borsod megyei hangulat van. Rengeteg ott a romabűnőzés, késelés, rablás. Roma öregasszonyok a ház előtt üldögélnek, a kis 9-11 éves romagyerekek cigiznek, ordibálnak, mulatós zenét hallgatnak. 2017-ben egy 13 éves római fiú ölt meg egy 9 éves ártatlan kislányt egy karddal. Az ismerősöm fiát meglincselték mert magyar. Egy tanács, oda senki se költözzön!
Összesítve: Veszprém egy gyönyörű hely, de nagyon unalmas tud lenni. Ha a pörgős életre vágysz, vagy tinigyereked van és extrovertáltabb, akkor ne Veszprém legyen a cél. Gazdag, munkalehetőségileg, tanulásilag, közbiztonságilag jó város.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!