Van valaki más is rajtam kivül aki szlovákiában él és született és mégsem beszél rendesen szlovákul? :D És hogyan talált munkát?
Én vajdasági vagyok. Magyarul tanulok 14 éve, szüleim is magyarok voltak, a környezetem is. Nem kis erőfeszítésembe került megtanulni szerbül, már folyékonyan beszélek, kisebb hibákkal, a kiejtésem pedig sosem lesz az igazi. Viszont jó érzéssel tölt el, hogy vannak szerb barátaim, hogy ha megállítanak az utcán, tudok segíteni, társalogni, ismerkedni. Meg lehet nálunk élni a többség nyelvének ismerete nélkül is, én mégis szégyenlem azt, hogy van olyan évfolyamtársnőm, akitől ha megkérdezik szerbül, hány éves, megmondja a nevét... szerintem nem a szükség, törvények stb. miatt
kell megtanulni a környezetnyelvet, hanem magunk miatt. Fontos, hogy túllépjünk a nacionalizmuson, a gyűlölködésen, és ez nem megy anélkül, hogy megértenénk egymást. Higgyétek el, még sosem ért kellemetlenség amiatt, hogy magyar vagyok (bár vajdaságinak vallom magam, de ez más tészta), és ez megér mindent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!