Miért hallom azt manapság egyre több várositól, hogy milyen jó itt vidéken az élet meg ilyenek?
Komolyan, fogalmam sincs, hogy mi hajtja az ilyen embereket. Egy kis, eldugott Nógrád megyei faluban élek és egyre több ilyen gyökér hegylakó érkezik ide, akik városból jönnek le ide, hogy áram nélkül kertet műveljenek, állatokat tartsanak, birkákat tereljenek kint a mezőn, stb.
Mi bajuk van a városi élettel? Egyszerűen nem bírom felfogni, hogy élnek egy panellakásban, ahol semmi más dolguk nincs, mint bejárni a munkahelyükre, főzni néhanapján (ha nem kajálnak valamelyik 50 méterenként fellelhető gyorsbüfében), hétvégén kitakarítani kicsit a lakást és mosni.
Én itt éltem le életem eddigi 21 évét és baromira nem vágom mi jó ebben. Alig jár busz, ha akarok haverokkal menni valahova, akkor csak reggel tudok hazajönni, addig ott kell aludnom az egyik balassagyarmati vagy rétsági haveromnál, különben mehetek kocsival, de akkor meg nem ihatok. Alig van munkalehetőség, tulajdonképpen a közeli kisvárosok gyáraiba kell bejárni dolgozni 90-100 ezer nettóért, de sokan még ennél is kevesebbet keresnek. Aztán itt a virágoskert, amit kapálni kell. itt az udvar, amit rendben kell tartani, takarítani kell és folyton füvet kell vágni. Ott az alsókert, tele van mindenféle kacattal, amik apámnak kellenek, azokat is kerülgetve füvet kell vágni. Van a veteményes, azt minden nap öntözni kell 1,5 órát és minden hétvégén kapálni 4-5 órát. Ott a gyümölcsöskert, van 130 fánk, mindet gondozni kell. Alattuk szintén nyírni a füvet a nagy kertben. Ott van fél hektár ribizlink, azt megint gondozni kell.
Egyszerűen megesz az irigység, hogy munka mellett már semmire nincs időm, mert ezekkel a vackokkal kell szórakoznom, a városi haverjaim meg verik a bránerüket, alig csinálnak valamit egész héten, hétvégén meg jó kis belőtt bukszákat húzogatnak valamelyik budapesti buliban. 20 perces sétára ott van tőlük 5 bolt, 10 kocsma, 4 szórakozóhely, stb. stb...
Mi vezet arra egy ilyen gyökér pestit, hogy idejöjjön a nyomorba és ezt az életet élje? Fel nem bírom fogni... -.-'
Az lenne a legjobb, ha mindenki ott élhetne, ahol szeretne.Vidéken nincs munkahely, ezért a fiatalok mennek Pestre, az idősek maradnak. Ezért az üzletekben nincs annyi választék, mert kinek? Nincs mozi, idősek nem járnának.
Busz, vonat közlekedést csökkentették, mert kevés az utazó.
Ami a legfájóbb, hogy szétszakadtak a családok. Megy, ki merre lát. Ahol a megélhetés.
Laktam panelban. Jobb a teraszon pizsibe meginni reggel a kávémat, ahol az udvar beültetve mindenféle növénnyel.
Madarak csiripelnek, macskák levernek a lábamról, enni akarnak.
Még csak egy megjegyzés: Túlzásnak, és erősnek érzem a jelzőt: gyökér pesti. Falun sem mindenki paraszt, a szó negatív értelmében. Nem vagyok pesti. :)
A férjemmel sokáig mi is ilyen helyről álmodoztunk. Kertművelés, nyugalom, stb. Nyaralás után főleg. Aztán visszatérve a fővárosba egy-két hét alatt rájöttünk, hogy mennyivel kényelmesebb itt élni. Főleg mert minden ide köt minket. Meg máshol nem keresnénk ennyit, viszont az élet szerintem nem olcsóbb vidéken sem.
Egy ismerősöm barátnője akar mindent hátrahagyva vidékre költözni, mert szerinte ott olcsóbb az élet, munkát meg majd találnak. Mivan? -kérdem én. Legfeljebb annyival lehet olcsóbb, amennyi zöldséget-gyümölcsöt megtermel magának az ember fáradságos munkával, minden más ugyan annyiba kerül. Vagy???
Költözz Pestre a következő 21 évre, és a végén gondold át, hogy melyik volt a jobb, és milyen áron. Akkor már fel tudod majd fogni.
Amúgy falusi életmód és falusi életmód között óriási különbségek vannak, aki napi szinten órákat tölt öntözéssel, kapálással meg fűnyírással, az legalább akkorát veszt, mint az úgynevezett gyökér pesti. Mert hát a netet tudod használni, ez látszik a kérdésfeltevésből, miért nem keresel rá, hogy hogyan lehet a kerti, háztáji munkákat minimálisra csökkenteni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!