Milyen lehet átlagos diplomás embernek cigány lakta településen lakni, mint például Tiszabura?
Tanítottam egy rövidebb időszakban gyerekeket cigánytelepeken, meg Pesten is ilyen cigány környékeken. Alapvetően nem szar emberek voltak, sokat lehetett tőlük tanulni, nyelvileg is, néprajzilag is, kulturantropológiailag is, gyereklélektailag is. Inkább az volt gond, hogy ilyen sebezhető közegekben egyetlen szar ember is meg tud mérgezni egy nagyobb közeget maga körül, messzebb tart a hatóköre. Volt az a gonosz arcú szemétkedős fiatal nő, azt nagyon utáltam, de egyébként a családban az anyuka meg a gyerekek jó fejek voltak. Sajnos egy negativ lény is tönkre tud tenni egy egész családot hosszú távon. Amúgy önmagában még nem is mindig szegénységtől függött, volt egy ház ahol nagyon szegény öregek laktak meg egy kisebb gyerek, románul is beszéltek, elég elszigeteltek voltak még a telepen belül is, de nem volt rossz a légkör.
Szerintem hosszabb távon ott lehet jól dolgozni, ahol van valami alapitvány is ami együtt dolgozik a cigányokkal, és ott valamenyire karban van tartva a közösség, gondozva vannak az emberi viszonyok.
A szar magyar rendszerváltás nagyon betett az egésznek, meg a vadkapitalizmus.
Cigányokkal szerintem ugyazok az erők végeztek, mint a magyar régi paraszti kultúrával is, csak mig a magyar paraszti kultura helyébe kialakult egy (amúgy felemás és kissé beteg) magyar polgári társadalom (enyhe szociáldarvinsta beütéssel), addig a cigányok meg szó szerint beeestek két szék közé a padlóra. Ahol valami alapitvány valami egészéges természeti kommunisztikus szellemet tud fenntartani, megvédve falut a zúzó össztársadalmi tendenciáktól, ott a cigány közösség is működhet jól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!