Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Kinek a dolga a kerítés?

Kinek a dolga a kerítés?

Figyelt kérdés
Két ház mögött van középen a mezsgye,sose volt kerítés.
2024. márc. 2. 18:12
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Na az ilyen parasztok miatt nem élnék falun.
2024. márc. 3. 04:38
 12/15 anonim ***** válasza:

9

Az ne zavarjon (téged se, meg a másik két lepontozó birkát se), hogy nem országos rendeletről írtam. Kétszer is említettem, hogy helyi rendeletben szokott benne lenni, ha az adott településen kötelező.

Viszont egy országos érvényű rendeletben van meghatározva, hogy ha helyi rendeletben kötelezővé teszik kerítés létesítését, akkor kinek kötelező megépíteni:

[link]

Itt a 44. § (7)-től van részletezve.

És úgy kezdődik: "Kerítés létesítésének elrendelése esetén". Ez benne lenne egy rendeletben, ha sehol nem lenne kötelező építeni?

Például egy régebbi, de jelenleg is aktuális (az önkormányzat működő honlapján szereplő) HÉSZ, egy rendszerető sváb faluból:

[link]

Ebben 6.§ (12):

"– legalább utcai kerítés létesítése kötelező minden teleknél

– továbbá telkeket elválasztó kerítés létesítése kötelező a gazdasági udvarral bezárólag"

2024. márc. 3. 07:52
 13/15 anonim ***** válasza:

A kerítés kapcsán a HÉSZ rendelkezhet még, de tényleg ki kell méretni. Ha neked nem kell a fa, nem kötelezhet rá, hogy fizess azért, hogy ő kivágja, ellenben ha ő nem kellő gondossággal vágja ki, ezért neked kárt okoz, akkor nyilván terheli felelősség. (mármint fizess azért, hogy ne döntse rá a garázsodra? Nonszensz) Ilyen barom szomszédom lenne, inkább én húznék fel egy teljesen zárt 2m magas kerítést, hogy még csak át se lásson.

Az átlógó ágakról elég részletesen rendelkezik a törvény

2024. márc. 3. 11:26
 14/15 anonim ***** válasza:

A fakivágás se egyszerű teljesen.

Természetesen a szomszéd nem döntheti ki csak úgy a fát, megfelelő indok nélkül. Pláne nem úgy, hogy neked egy forint kárt is okozzon.

Viszont ha neki az a fa érdeksérelmet okoz (pl. a kertjében kertészkedne, ha nem árnyékolná el teljesen egy hatalmas diófa), és ez másként nem hárítható el, akkor követelheti, hogy közös költségen távolítsátok el. Vagy ha ezzel a jogával mégse él, akkor kérhet kártérítést tőled, ha neked fontos az a fa.

Ebben a rövid törvényben, a 3-4.§-ban vannak leírva a szabályok.

[link]

2024. márc. 3. 12:01
 15/15 anonim ***** válasza:
53%

"Kinek a dolga a kerítés?"

Én úgy tudom a striciknek.

2024. márc. 3. 22:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!