Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Elvileg négy lakásos társasház...

Elvileg négy lakásos társasház, gyakorlatilag két különálló ikerház 2-2 lakással, ám a másodikat nagyon elrontotta a vállalkozó. A "jó" épület lakóira mennyire verhetik rá a költségeket?

Figyelt kérdés

Szóval ezt az egész úgy kell elképzelni, hogy építettek egy 1. épületet 2-2 lakással (ikerház), majd mellé egy másik ugyanolyat 2-2 lakással. A másodikban egy csomó probléma van, amit az építő cseszett el, ami az első épületben nem áll fenn. Az ottlakók drága pénzért szakértőt akarnak hívni, meg megemeltetni a fővezetéken a víznyomást, de érdekes módon az első épület lakóinak nincs gondjuk a víznyomással.

Én ebből az egészből az első "jó" épület lakója vagyok és nem szeretnék fizetni azért, mert a másik épületben ilyen problémák vannak. Érdekes módon a "rossz" épület egyik lakója ezt a problémáját mindenkire rá akarja verni (közel fél misi lakásonként), de amikor a lakógyűlésen mondtam neki mi minden közös a tető pl, azt meg kezelje mindenki külön. Közös biztosítást se akar kötni, pedig le van írva az alapító okiratban.

2023. okt. 1. 11:29
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

A társasház összes közös költsége a közös kiadásokat fedezi. Abból kötelező képezni a minden hónapban befizetendő felújítási alapot.

Tehát tök mindegy, hogy az ikerház egyik fele jobb állapotban van, mint a másik, minden a közös alapból megy.

Sőt, van, ahol a telek egyik végében az egyik épült, a másik végében a másik épület, akkor is közös a felújítás finanszírozása.

Van olyan eset is, amikor a kétszintes ház lapostetős. A tetőt szigetelni kell. Hiába nem érinti a lenti tulajdonost a tető, akkor is fizeti a felújítást, mert az a teljes ház állapotára vonatkozó javítás.

Vagy liftes házban a földszinti lakó is fizeti a lift felújítását.

Vagy ha nem laksz ott, nem is adod ki, csak ott van, akkor is fizeted a takarítók, a szemétszállítás rád eső részét. Mindent, ami közös költség.

2023. okt. 1. 11:39
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Egyéb iránt, tök mindegy, hogy mit mond a másik tulajdonos, a biztosítás is közös költség.

Ha jól értem, 4 tulajdonos van, 2-2 tulajdonos házanként.

Nos, ha a tető beázik, megy a közösből. Azt a biztosító fizeti. Ha megakadályozza a biztosítást a többség (3 tulaj), akkor fognak kőkeményen a zsebükbe nyúlni.

Szóval tessék böngészni a társasházi törvényt.

Nincs olyan, hogy nem tartozik rád a tházi javítás, karbantartás, felújítás.

Úgy beperelhet a kárvallott, hogy a gatyátok is rámegy.

2023. okt. 1. 11:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!