Nagyvárosban, vagy nagyvárostól 10-20 km-re lakók: nálatok van működő, zártkerti rész?
Én azt látom hogy ezek a helyek vagy lassan beépítetté válnak és a telkek is építési telek árban vannak, vagy olyan környéken vannak ahová nem szívesen járna ki az ember.
Nekem klasszikus kiskerti célra, ezt-azt termelni, szerszámot tárolni, néha barkácsolni kellene egy ilyen hely, egyelőre nem találom a környéken.
Nálatok van ilyen hely?
Várost, konkrét helyet is írhattok, érdekel, hol, mi a helyzet.
Köszönöm!
Baráti házaspárnak volt ilyen kiskertje amiről te is írsz. Kisvároshoz volt közel, kb a város szélétől 10 km-re. Beültették facsemetékkel, locsolták, volt szerszámtároló is. Rövid ideig, mert ellopták az összes facsemetét, a szerszámtárolót feltörték. Előtte itt volt veteményes is, azt meg a "kisebbség" szüretelte le folyamatosan, pedig sok pénzért csináltattak kerítést, ami ugye nem ért semmit. Ezek után találták ki a facsemetéket, de abból sem lett semmi, pedig sűrűn kijártak ellenőrizni.
A végén annyi anyagi káruk és bosszúságuk volt a kertből, hogy eladták a területet.
Szerintem egyre több a szegény ember aki máshogy nem tud zöldséghez, gyümölcshöz jutni, így egyre több az esély arra hogy megdézsmálják a veteményesedet (és nem kell ehhez rossz környéken lakni).
Igen, ettől is tartok én is, hogy lányoknak mindent. Úgy látom, a mai ember kertje az igazán "zárt" kert. Magánház körül, jó erős kerítéssel.
Persze ha olyan termesztenék aminek nincs nyersen értéke... de akkor is ott vannak (vagy már nincsenek :D) a szerszámok.
Nálunk egyébként az embercsempészet is tényező, a határ mindkét oldalán. Azokon a részek ahol a legszebb lenne egy ilyen 'telek', állandóan helyzet van, 10 éve :/
Egyre inkább lehet erre számítani,ahogy a kis pénzűek se tudnak
már meg élni..Visznek majd mindent,mindenhol.
Köszönjétek viktorkának,de majd sanyi bá rendet tesz két hét alatt.
Sajnos nálunk is csak ez a 2 véglet van 10-20 kmes körzetben az összes zártkerttel. Pedig többet is ismerek és nekem is szimpatikus a koncepció (főleg a természet szépsége miatt), gondoltam rá korábban hogy kiköltözzek egy ilyenbe, de maradjunk annyiban hogy elég sok helyszín problémás tud lenni.
Valahogy logikus is nálunk hogy ez is szélsőséges lesz és minimális az, ahol rendesen működik vagy van a kettő között normális átmenet. De ugyanez amit mondasz, hogy vagy gőzerővel belendült a területen az építkezés, oda lett ezáltal a nyugalom és embermentesség, és lassan az se lepne meg ha oda is megérkeznek a lakóparkok. Vagy pedig olyan amit hagytak lezülleni, a telekárak egyre lentebb mivel senki nem akar odaköltözni, és ezáltal még több olyan szegény ember költözik ki, akiket senki nem akar szomszédnak mert problémásak. És az elgettósodás is nyilván öngerjesztő folyamat.
Egyébként nekem van ismerősöm akinek sikerült ez amit keresel, örököltek egy kiskertet és kijárnak termelni, és meg is marad a termés, igaz ott egy rendezett kis falu külterületén van ez, viszont meglehetősen távolabb a lakhelyüktől. Talán 25-30 km lehet, kicsit többet kell utazni. Szerintem ha lemondasz a 10-20 km távról, azzal növelheted az esélyedet hogy normális, még eredeti céljaira működő zártkerti környéket találhass.
Utolsó: világért sem akarlak megbántani, ne érts félre. Már csak azért sem, mert nem mindennapi, hogy manapság valakinek tetszik a koncepció: kert, ami azért van, hogy teremjen, nem azért, hogy füvet nyírjanak benne.
De nem lehet, hogy maga a 'kiköltözés' is egy rossz idea? Eredeti célja ezeknek a kerteknek az volt, lehetett, hogy a városi ember is megtermelje a maga zöldjét. Városi életét megtartva, (és ezzel a városok életét is megtartva :)) anélkül, hogy gigantikus alvóvárosok jönnének körbe a kihalt betondzsungel eredeti városok körül.
Más: érdemes Szlovéniába alsóbbrendű utakon átautózni vagy vonattal átmenni. Ott még létezik a műfaj. Úgy általában, kert és kert kötött hatalmas a különbség, ahol ők zöldségeket termesztenek ott a magyarországiak tujafát vagy parlagfüvet... de vannak kimondottan mini kertes részek is, néhány tíz vagy száz négyzetméter, egy szerszámoskamra, gyümölcsfa, zöldség rogyásig, és ennyi.
A 25-30 km viszont remek ötlet, tényleg szét kell néznem eggyel kijjebb is.
Nem értem félre mivel alapból igazad van, és részben valóban ez is okozza a zártkertes övezetek megszűnését, átalakulását. Én sokáig úgy voltam hogy árérzékeny okokból és a természet közelsége miatt nyaralóban, vagy zártkerti ingatlanban gondolkoztam. Utóbbi esetén főleg komplett házakban, csak zártkerti környezetben, és volt is jó pár elég szép. Aztán végül sok utánajárás után szembesültem vele, hogy sok esetben eléggé nehézkes tud lenni a hivatalos ügyintézés, adózás, közmű stb. Mármint ha állandó lakhatásra tervezne vele az ember.
De az alapgondolatra visszatérve, szerintem a magyarok nagyrésze eléggé árérzékeny a lakhatás kapcsán is. És tényleg ez lehet az az ok is, amiért ebbe a kettő - amúgy lakóhely alapú - irányba változik nagyon sok zártkert az országban. Még talán annyit, hogy az újszerű és igényesebb beépítettségnél a kivitelező árérzékenysége is közrejátszhat, így akarva mégtöbb pénzt kisajtolni a projektből. Mivel ezek a zártkerti telkek általában olcsóbbak a belterületi telkektől, így a profit ezen része is nála maradhat. Meg hát sok esetben a belterületi teleknél a régi épület ledózerolása is költség lenne. És hát még az is lehet profitáló tényező, ha pl fülest kap az önkormányzattól hogy hamarosan belterületbe vonják azt a részt, mivel úgy mégdrágábban eladhatja később.
De tényleg érdekes maga a folyamat, hogy jó pár évtizeddel korábban még miről szólt az egész zártkertes övezet, mi célt szolgáltak, és manapság mivé is váltak.
Nekem Győrtől 20km-re van egy ilyen klasszikus hobbi zártkertem.
Présházzal pincével,szerszámtárolóval,a telken rengeteg gyümölcsfa és szőlő van.
4 év alatt egyetlen egyszer nyúltak le egy nagyobb 300literes műanyag hordót.
A présház előtt volt kinnt az udvaron évekig,aztán egy nap úgy döntöttem,hogy elmosom a hordót, amíg koszos volt nem kellett senkinek,ahogy rendbe tettem másnapra eltünt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!