A lakóhelyeteken észrevettétek, hogy a régi lakosság eltűnése magával hozta a faluközösség szétesését is?
34 éves vagyok, gyerekkoromból emlékszem a falumra, amikor még éltek a régi öregek, mindenki ismert mindenkit a 2200 fős faluban. Átjártak egymáshoz az emberek, nagyrészt helyben dolgoztak.
Ha valakihez szenet hoztak, az utcabeliek futottak lapátokkal, és segítettek behordani.
A kocsma mindig tele volt az ismerős emberekkel.
Úgymond a közösség "senkit sem hagyott az út szélén".
Azóta minden megváltozott, az öregek kihaltak, a beköltözők már nem köszönnek, és nem haverkodnak. Kocsma bezárt, az emberek bezárkóztak.
Ti merre éltek, nálatok is észrevehető a folyamat?
Én azt se tudom ki lakik felettem.
Felgyorsult az élet. A hírek már az interneten vannak, nem Mari néni lócáján. Hogy ez jó vagy rossz az már egyéni vélemény.
30 éves vagyok. Annyit tudok mondani, hogy más volt. Mi voltunk az a generáció akik a technikával nőttek fel. Akik elsőként használtak gyerekként internetet. Erre sem mondanám, hogy rossz.
Vannak országszerte mesterségesen "összetartott" falvak.
Az általam jobban ismertek: Ágfalva, Zalakomár, Nemeskér, Fertőrákos, Domaháza, Szentkirályszabadja.
Úgy, hogy semmi értelme ott lakni. Sok haldokló falu van országszerte, ám az általam felhozottak közül egyik sem kifejezetten az.
Ennél a hatnál az a fő probléma, hogy eszméletlen mennyiségű pénzt öltek a fejlesztésükbe, amelyből vagy elloptak közben, vagy szakszerűtlenül oldották meg a folyamatot és rontottak inkább a helyzeten.
Ágfalva esetén egy független képviselő nyerte meg a legutóbbi polgármesteri választást. Ez szinte szükségszerű volt, mert egymást nyomták fel volna a különböző pártba tartozó lakosok anyagi haszonért, koholt vádak alapján, sokszor családokon belül is.
Zalakomár egy bukott cigányfelzárkoztató-projekt, most folynak ott a jogi elszámolások -őrületesen pénznyelő módon, Nemeskéren is felhoztak olyan múltbéli dolgokat, amelyekből hatalmas balhé van, elvonva a környező falvaktól a tőkét. Átjáróház lett a kis falu, kb. egy sakktábla, ahol a bábuk a környékbeli településekről ütik egymást -nem fizikailag.
Fertőrákos kettészakad, a turizmus, amely sokat dob a hely értékén, alapjaiban fog összedőlni a nagy Fertő-projekt (semmi gond sincs vele) ellenére.
Írhatnék még, kifaggathatnám a cimbiket, de most nem...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!