Külföldre költözés tervezésekor hol, illetve hogyan kerestetek munkát? Ausztria érdekelne főleg, de más országok esetén is szívesen fogadnék tippeket.
Akkor sürgősen kezdd el a felelevenítést.
10 évet dolgoztam Ausztriában. Ams.at oldalon tudsz munkát keresni, viszont tudni kell, hogy a melók 99%-a úgy van hirdetve, hogy telefonos egyeztetés szükséges (pont azért, mert így szűrik a külföldi munkavállalókat).
Amióta ugye nekünk sem kell munkavállalási engedély, így válogatnak, jogosan persze. Azt fogják felvenni, aki tud németül.
Vendéglátásban el tudsz helyezkedni, ugródeszkának és a német nyelv gyakorlására teljesen jó, 1 évet meg kibírsz vele, aztán ha megy tárgyalóképesen a nyelv, akkor lehet tovább ugrálni. Ha nincs kivételesen extra munkaerőhiány a munkakörödben, akkor válogatni fognak és az angol marha kevés lesz.
Vannak olyan ismerőseim akik semmit nem tudnak a mai napig németül de van aki még angolul sem. Egy gyárban dolgoznak magyarok között ismerősök álltal kaptak munkát ismerős nélkül nehéz. Gyenge némettel igen a vendéglátás meg ami szóba jöhet kapsz ellátást szállást, kaját.
Ismerek olyat is akinek jó szakmája van tapasztalt benne Angliában élt de közelebb akart közöni tehát keresett és talált angol nyelvel is munkát Ausztriában sőt hivatalos ügyeket is simán eltudja intézni angolul.
Szóval ha nincsenek olyan kedves ismerőseid akik betudnak szervezni valahová es egy jól keresett szakmában sincs több éves tapasztalatod akkor tényleg kezdj el nyelvet tanulni.
Közvetítőn keresztül is kereshetsz elintéznek neked mindent csak keresned kell egy megbízható céget. Lehet akár osztrák közvetítő is.
Első körben a jooble-n találtam az első ausztriai melómat, később már ismerettség alapján.
Az elején olyat kerestem, ami a szakmám (asztalos) és adjon ingyen vagy olcsó szállást, és ha lehet legalább napi 2 melegétkezést.
Ebből a szállás jött össze 300euro-t kellett fizetnem egy a céggel szerződésben álló munkásszállásokat biztosító cégnek egy 1szoba +konyha +mosdóért
Itt megkerestem a pénzt a továbblépésre.
Mi is kint vagyunk jelenleg a férjemmel, vendéglátásban dolgozunk. Ő szakács én felszolgáló vagyok. Egy elég jó, fine dining étteremben dolgozunk, ő nagyon jól beszél németül, én viszont sajnos semennyire. Angolul beszélek, az a nagy szerencsém hogy a vezetőség és a kollégáim is beszélik az angolt így nem akkora nagy probléma a nyelvtudásom hiánya. Meg itt leginkább azt nézik mennyire érzed a szakmát és mennyi tapasztalatod van stb.
DE! Mondom ez nagyon ritka és sok helyen nem kap az ember azonnal ilyen jó pozíciót nyelvtudás nélkül hanem inkább besüllyesztenek takarítani vagy mosogatni hogy majd léphetsz ha megtanulod a nyelvet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!