Svájcban aki tanul vagy dolgozik: iskolában tanult némettel mennyire lehet ott boldogulni és mennyi idő belerázódni a svájci németbe hogy megérted és tudod beszélni is?
A svájci németet eleinte nehéz megszokni. Az első napon nem is vettem észre, hogy az is német. Valaki hozzám beszélt, (találgattam, hogy franciául-e,) majd 4-5 mondat után újra elmondta ugyanezt a németországi ejtéssel is, akkor vettem észre, hogy az előbb is ezt mondta, csak tájszólásban. :D
De ha átáll rá a füled, akkor érteni fogod, csak mindig egy kicsit "vicces" lesz. Egyébként azon kívül hogy jópofábban hangzik, szebb és dallamosabb is a svájci német.
A svajciak iskolaban tanulnak nemet nyelvet, ertik, es ha akarnak, tudnak beszelni.
Ennek ellenere a Schwitze Teutsch nyelvtana, szohasznalata eltero, a kiejtes nagyon mas, de kis odadigyelessel ra lehet jonni. Ok pedig ertik a hagyomanyos nemetet.
Középfok és felsőfok közötti német tudással kb 1 év kellett mire nagyjából megértettem amit mondanak. Most 2 év után is még néha vissza kell kérdeznem. De mivel nagyon sokféle dialekt van, mèg ők se mindig értik egymást 😂
Ahol dolgozom ott a 90% svájci németet beszél, velem is így kommunikálnak, én pedig normál némettel válaszolok. Nem várják el, hogy beszéld, csak értsd meg.
Ahány kanton vagy akár völgy, annyi dialektus - ismerősöm megélte, hogy Glarusban él, de amikor elment bringázni, simán találkozott olyan glarnerekkel, akikkel egy szót nem értettek egymás mondandójából :)
Egyébként a hochot ők is a suliban tanulják (nem is szeretik, egyébként :D), az a hivatalos, írott nyelvük, szóval azzal lehet boldogulni.
A schwiizert meg jóidőbe telik megérteni, de pl kiejteni nem tudom, hiába értem javarészt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!