A Dunán túli emberek tényleg normálisabbak?
Elvileg több pénz van mint keleten. És ha több a pénz, akkor nehezebben feszülnek az emberek. Szóval lehetséges.
Nyugat európában sem véletlen mosolygósabbak. Ha tuti biztonságban érzik magukat az ember, akkor nem csesztetik egymást a semmiért.
Lehetséges,bár Belső-Somogyot jobb elkerülni.
Somogy megye többi része is okés.
Szerintem ahány ember, annyiféle tapasztalat. Én a Dunántúlon élek, szerintem sok a hülye. Meglepődök ha valahol kedves emberbe futok.
Egyszer voltam keleten, ott mindenki nagyon kedves volt velem, és valahogy olyan szerények voltak az emberek.
Mások. Én éltem sokáig Borsod északi részén. Ott a "többség" normális volt teljesen, sőt talán még segítőkészebb is mint a Nyugati országrészben. Nehéz összehasonlítani. Pl. elromlott az autónk két kis észak borsodi falu között minden!!! arra járó megkérdezte, hogy tud-e segíteni. Nyugati határszélen lévő két kis város között hasonló szituációban egyetlen egy autós állt meg, a beszédéből lehetett hallani, nem odavalósi, és kiderült, hogy Vizsolyban lakik, de ott talált munkát. Nyilván az életszínvonal nagyobb a nyugati határ közelében ez kétségtelen tény. És az is, hogy évszázadok óta mások az emberek egy kicsit. Nem nevezénem egyiket se normálisabbnak a másiknál. Eltérően gondolkodkadn, eltérő szocializációjuk van, másképpen éltek évszázadokon keresztül. Egyik évben elzárta a településünket a hó és néhány napig nem lehetett közúton megközelíteni, igazán csak attól féltünk mi van ha valamelyik idősebb emberhez orvost kell hívni, de előkerültek a lovas szánok, a lovakkal és aki nagyon akart megkérte a szomszédot, hogy vigye át a szomszéd faluba (ahonnan elvileg el voltunk zárva). Ahol laktam nem volt kerítés a ház körül, de nem csak nálam az utcában senkinél, akinél volt kerítés a kiskapu ott is nyitva volt.
Az tény, hogy vannak olyan helyek ahol totál mélyszegénységben élő (főleg roma kisebbség) van, és egyszerűen rá van kényszerítve a lopásra. Illetve náluk (de ez országos probléma) vannak beilleszkedési nehézségek, és egy sajátos kulturájuk van, ami sokak számára "furcsa". De velük is ki lehet jönni (kivétel a tényleg végtelenül leszakadt, elszegényedett réteg, de az nem csak Magyarországon probléma, hanem a világon bárhol).
Szerintem mindenhol van ilyen is olyan is. Nekem jó tapasztalataim voltak keleten.
Egyedül Pestet nem szeretem.
Én azt hallottam mostanában, hogy Sárváron sok a paraszt.
Egyszer egy délnyugat-magyarországi városban majdnem felkoncoltak azért, mert azt mondtam a 40 Ft-os fánkra, hogy olcsó.
Szóval vannak fura emberek Nyugat-Magyarországon is.
Időben is változik a mentalitás. Győrben tanultam, akkor 10 évvel ezelőtt, és meglepődtem, de ha zebra szélén álltam minden autós megállt. Totál udvariasak voltak a gyalogosokkal, és akkor még kötelező sem volt megállni, ha közelített egy gyalogos az átkelőhöz. kb. 8 évvel később már teljesen fel voltam háborodva, hogy 5 autó is elment előttem a zebrán, amikor én határozottan ott néztem, hogy mikor kelhetek át biztonságosan. :)
Egyértelműen esett bizonyos dolgokban a színvonal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!