Erdélybe szeretnék kiköltözni.Volt már aki kiment Magyarországról Erdélybe?
Barátnő vagy kaland miatt mentetek?
Hogy sikerült ott beilleszkednetek?
Nyelvet ugye mindenki beszéli ez könnyedség.
Magyar lakta részre szeretnék menni.
Itt örököltem szüleimtől házat vállalkozást ezt szeretném eladni vagyis már folyamatban van.
Ott szeretnék egy igazi erdélyi kisebb faluban házat venni hatalmas telekkel és ott állatokat tartani mezőgazdaságot csinálni.
Rengeteg videót néztem a youtube-n is arrafelé majdnem mindenki ebből él.
Írhattad volna hogy kolozsvári vagy.Ott már nincs annyi magyar.
Én megint leírom maros kovászna és hargita megyére gondoltam.
Itt él a legtöbb magyar.
Itt bizony beszélnek magyarul is hivatalokban...kórházban is.
11
Ok,te tudod. Az, hogy beszélnek magyarul a hivatalban még nem változtat a tényen, hogy midnen hivatalos papír románul van és minden ügyintezés románul történik (adás-vétel, átírás, stb).
Ne gondold, hogy az élet annyira egyszerű, hogy csak úgy ripsz-ropsz ideköltözöl és kész, éled az életed...
Amúgy van rálátásom Hargita megyére, a nyarakat minig itt töltöm, ott van egy weekendházam.
Ott is ha megállít a rendőr, te ki kell nyögd románul, hogy ki vagy mi vagy.
Én Kovászna megyei vagyok.
Ne gyere ide.
Max csak akkor, ha életet cserélünk...
13-nál...
... lenne a pont, ha Magyarországon kölbászból lenne a kerítés, de sajnos ott is ilyen diktatúra van.
De ha választani lehet a nagyon sz@r meg a kevésbé sz@r közt, akkor a kevésbé sz@r még mindig jobb...
Amúgy sose értettem, hogy aki ilyen könnyen veszi a nyelvtanulást, miért nem megy nyugatra. Egyik nagynéném Angliában dolgozik, s konkrétan azt csinálja, mint anyám itthon munka után. De ő csak heti 4 nap, meg méz fizetést is kap. (házvezetőnő)
15
Igaz,bár ez relatív. Én speciel nem költöznék el, de persze nem mindegy az életszinvonal sem.
Én vagyok aki a barátnős tapasztalatát írta le. Na meg az élményeit.
Szerintem Romániának kellene engednie a magyar nemzetiség felé, történelmi és demográfiai okokból. Véleményem szerint, ahol a magyarság aránya meghaladja a 30-40%-ot, nem beszélve az 50-99% közöttiről, legalább ott, területileg kellene MÁSODIK HIVATALOS nyelvvé tenni a magyart. A magyar anyanyelvű diákoknak meg tanult nyelvként kellene románul érettségizni, vagy más módot találni a román érettségire. (Tudom, és hallottam, hogy mekkora dilemma az érettségi Romániában.)
Ezzel a lépéssel egyébként sok indulat csillapodna, és bizonyos lojalitást is kapnának a magyarokról. A román állam ilyen intézkedésen csak nyerne. Még sem lépik meg. Tizedét se.
Viszont érdekes tény, hogy a kb. Budapest-méretű Szlovéniában, ha van 5000< magyar, ott, azokon a részeken hivatalos a magyar nyelv. (Láttam rendőrségi formanyomtatványt személyesen.)
Plussz érdekességként mondom, hogy a tengerparti részeken meg az olasz (is) hivatalos.
Én -és már hálaégnek sokan- híve vagyok egyfajta Közép-Európai együttműködésnek, szövetségi rendszernek, és sajnos azt kell mondanom, hogy Románia -a szomszédaink közül-, a legkeményebb dió.
(Jó, jó persze, most lehetne Ukrajnát mondani, de az speciális helyzet/ eset MOST.)
Akit érdekel a téma és nem csak a felszínt kapargatják, az utána nézhetne 90'es években történt "Marosvásárhelyi pogromnak", avagy "Fekete márciusnak". Annak egyáltalán nem etnikai vetülete volt, hanem politikai.
Lényegében a hatalmon nem maradt és mégis hatalmon maradt (poszt)kommunista rezsim és emberi a magyar-kártyát használták ki politikai célokra, hogy megakadályozzanak bizonyos külpolitikai dolgokat.
De mondom, ennek utána kell nézni, nem GYIK téma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!