Mikor kimegyek cigizni az erkélyre pólóban + boxeralsóban, a szomszéd erkélyről a szomszéd srác folyton a lábaimat bámulja kikerekedett szemekkel. Hogy kéne rápirítani? Nagyon zavar.
10:
"Most komolyan összehasonlítod a teraszon levágott és mindent összevérző állatot a cigizessel? "
Azt hasonlítottam össze, hogy kezdetekben az sem volt szankcionálva, sőt mivel az akkor beköltözők többsége kulturálisan ezt hozta, furán sem néztek rá. Ma meg nagyon nem lenne rendben. Ahogy lehet, hogy 20 év múlva az erkélyen cigizés sem lesz oké.
"de az abszolút nonszensz, hogy még a saját otthonomban, a teraszomon vagy épp az ablakomnál állva ne lehessen rágyújtani. Ez a vicc kategória és ilyen korlátozást nemes egyszerűséggel nem hozhatnak, az már bőven és nagyon erősen a személyiségi jogok sértése"
Mert te nem sérted a jogait, ha befüstölsz az ablakán, ugye? Ja, csukja be az ablakot, de te minden alkalommal szólsz neki, hogy most cigizni fogsz, csukja be?
Anno a legtöbb dohányos a mostani szabályokat is nonszensznek tartotta volna.
"Arról ne is beszéljünk, hogy mégis hogyan tudnák ezt bárkivel is betartatni... Ugyan. Kijön a rendőr, mert Marika szerint a fenti szomszéd bagózik a lakásában? És mi lesz? A rendőr bemegy a lakásába, hogy ezt megállapítás? Eleve be sem mehet. Ez bizony nem így működik."
Pl. a hangoskodás tiltása sem betartható egyszerűen, mégis sokat számít, hogy legalább a szabály megvan, lehet rá vitatkozni.
Nem az ő ablakán füstölök be, hanem a SAJÁT lakásomban, a saját teraszomon, a füst szállásának irányára pedig nem vagyok ráhatással.
Én sértem az ő jogait? Mivel, azzal hogy Ő akarja nekem megszabni, hogy nem gyújhatok rá az ingatlanomban? Ő akar(na) engem bekorlátozni és megmondani mit csinálhatok, nem pedig fordítva.
Így is nagyon sok helyen nem lehet cigizni, mint előbb is írtam (a benti helyek, rengeteg épület közelében, megállókban stb), de még ez sem elég, lassan már ott tartunk hogy az otthonomban is más akarja megszabni nekem, hogy mit csinálhatok. Azért na. Ennyi erővel mondom be lehetne vezetni, hogy ne lehessen erkélyen teregetni, mert van hogy lecsöpög víz a ruhákról vagy a ruhák kirazasa közben mindenféle szösz hullik az erkélyre, de bele lehetne kötni abba is, hogy a lakásban csak vastag talpú papucsban lehessen közlekedni, máskülönben úgy dübörög a mennyezet, mikor sétálnak fölötted, hogy az valami iszonyat. Megszabhatnánk, hogy bizonyos ételeket ne lehessen főzni, mert irtó büdös és nem lehet az ajtó és ablak kinyitásaval kereszthuzatot csinálni, mert csak a bűz ömlik be és még sorolhatnám. Ez pont ugyanúgy a személyiségi jogok korlátozása, mint a cigizés megtiltása, na meg pont ugyanannyira betarthatatlan.
Az üvöltő zenét jó eséllyel a rendőr is hallja honnan jön, ellenben azt, hogy a több száz lakó közül éppen ki gyújtott rá... az bizony esélytelen, alaptalanul meg nem szép dolog vádaskodni, úgyhogy bármilyen efféle "szabály" maga lenne a paródia.
De szerencsére nem csak panel és társasház van a világon, akinek nem tetszik ez a fajta élet stílus, az nyugodtan elköltözhet családi házba, ott senki nem fog alatta/mögötte az erkélyen cigizni, cserébe majd megy a flexeles, favágás, pénteki tüzelés, az állattartás bűze, trágyaszag, fűnyírás minden hétvégén és még sorolhatnám. Mindenhol bele lehet valamibe kötni, mert olyan egyszerűen nem létezik, hogy mindig minden, mindenkinek tetszik, ez van.
"Nem az ő ablakán füstölök be, hanem a SAJÁT lakásomban, a saját teraszomon, a füst szállásának irányára pedig nem vagyok ráhatással."
Egy másik valaszoló írta, hogy kipisil az erkélyen, arra ia mondhatja, hogy széljárás függő, hogy az alatta lévő erkélye kap-e belőle.
"Én sértem az ő jogait? Mivel, azzal hogy Ő akarja nekem megszabni, hogy nem gyújhatok rá az ingatlanomban? Ő akar(na) engem bekorlátozni és megmondani mit csinálhatok, nem pedig fordítva."
Te cigizel be az ablakán. Ha gondoskodsz róla, hogy ez ne történhessen meg, akkor ok, de te még a felvetést is sértőnek találod.
"Az üvöltő zenét jó eséllyel a rendőr is hallja honnan jön, ellenben azt, hogy a több száz lakó közül éppen ki gyújtott rá... az bizony esélytelen, alaptalanul meg nem szép dolog vádaskodni, úgyhogy bármilyen efféle "szabály" maga lenne a paródia."
Mindkettőnél ugyanúgy van esély a rajtakapásra, a zenét is lekapcsolhatják, ha észreveszik, hogy jön a rendőr.
"De szerencsére nem csak panel és társasház van a világon, akinek nem tetszik ez a fajta élet stílus, az nyugodtan elköltözhet családi házba, ott senki nem fog alatta/mögötte az erkélyen cigizni"
Az esetleg nem merül fel, hogy az költözzön el csaladi házba, aki ennyire magas ívben tesz másokra? Ok, jelenleg nem tilos, de mint írtam, hogy ne vegyél rá mérget, hogy ami ma csak bunkóságnak számít, az majd nem lesz tiltott, hiszen most is szembemegy az élni és élni hagyni elvvel.
Ennél idiótább példát nem tudsz elhúzni, mint a pisilés a teraszról? Ja, ha nem hozzám folyik be, majd az utcán parkoló kocsikra vagy a járdán sétáló gyalogosokra, szerinted heccből levizelni valakit egy lapon említhető azzal, hogy a lakásomban rágyújtok? Mert ha igen, akkor nincs miről beszélgetni. Ez simán garázdaság.
Még egyszer: nem az ő ablakában állva cigizek, hanem a sajátoméban! És ha megfeszülök sem fogom tudni terelgetni a füstöt. Nem sért a gondolat is, az háborít fel egy kicsit, hogy némelyek felhatalmazva érzik magukat arra, hogy megszabják ki mit csinálhat a saját lakásában, csak hogy nekik jó/jobb legyen. Engem is zavar, ha a szomszéd max hangerővel óbégat a teraszon, tenni is tudna ellene, mégsem tesz semmit. Nem olyan nehéz felfogni, hogy mindenkit nem fogsz tudni a te elképzeléseid szerint átnevelni és bekorlátozni. Nagyon sok mindenben én is alkalmazkodom a többi szomszédhoz, de azt nem tűrőm, hogy a lakásomban, amiért én dolgoztam, ő diktáljon nekem.
Nem engem zavar a cigifüst, hanem őt, ha nem tetszik, akkor költözzön ő. Szép is lenne, ha még az tőlem menne elvárva, hogy nekem ugyan nincs bajom a többiekkel, de akkor is én költözzek már, mert pár embert zavar a füst. Azt nem érted, hogy innentől kezdve bárki bármire ramondhatna, hogy zavarja és lehetne menni balhezni, csak hogy ez sehová sem vezet.
Én sem mondom meg mikor mit főzhetsz a konyhádban, te se mond meg, mikor gyújthatok rá a szobában pl.
"Mindkettőnél ugyanúgy van esély a rajtakapásra"
Ühüm, teljesen valós, hogy kijön a rendőr a 10 emeletes panelhoz és egyből kiszúrja, hogy valaki a 6on a teraszon cigizik. :D azt meg de említsük, hogy azt hogyan derítené ki, hogy a házon belül cigizik valaki. Ez még mindig kivitelezhetetlen és nevetséges, amit ők is tudnak. Nem lenne semmi értelme ilyesféle szabálynak és mint mondtam, nem érnének vele el semmit.
15:
"Ennél idiótább példát nem tudsz elhúzni, mint a pisilés a teraszról? Ja, ha nem hozzám folyik be, majd az utcán parkoló kocsikra vagy a járdán sétáló gyalogosokra, szerinted heccből levizelni valakit egy lapon említhető azzal, hogy a lakásomban rágyújtok? Mert ha igen, akkor nincs miről beszélgetni. Ez simán garázdaság."
Egyrészt nem én hoztam fel eredetileg a példat. Másrészt nagy taplóságot kell felhozni, hogy értelmezni tudd, hogy az is az, amit művelsz, még ha nem is érzékeled.
"Még egyszer: nem az ő ablakában állva cigizek, hanem a sajátoméban! És ha megfeszülök sem fogom tudni terelgetni a füstöt. "
Ha nem tudod megakadályozni, hogy a füst a másik lakásába kerüljön, akkor egyszerű, nem cigizel ott. Már ha lenne benned némi belátás másokkal szemben. De te inkább teszel rá.
"Nem sért a gondolat is, az háborít fel egy kicsit, hogy némelyek felhatalmazva érzik magukat arra, hogy megszabják ki mit csinálhat a saját lakásában, csak hogy nekik jó/jobb legyen."
Te meg milyen alapon érzed magad felhatalmazva, hogy a szomszédodtól elvárod, hogy a füstödet lélegezze, illetve bebüdösíthesd a lakást?
"Engem is zavar, ha a szomszéd max hangerővel óbégat a teraszon, tenni is tudna ellene, mégsem tesz semmit."
Dehogynem, szólsz neki, ha nem működik, akkor csendháborításért feljelentheted. Persze jó esetben a szomszéd belató, és eleve nem óbégat, ahogy te sem füstölsz mások lakásába.
"Nagyon sok mindenben én is alkalmazkodom a többi szomszédhoz, de azt nem tűrőm, hogy a lakásomban, amiért én dolgoztam, ő diktáljon nekem."
Jelenleg te diktálsz neki, ami szerinted rendben van. A lakásodban amúgy sem zavar senkit, ha cigizel, de nem is erről volt szó. Vagy neked zárt az erkélyed elszívóval? Akkor ok.
"Nem engem zavar a cigifüst, hanem őt, ha nem tetszik, akkor költözzön ő. "
Jelenleg mondhatod ezt, sajnos, de ha majd normává válik, hogy nem füstölhetsz be más lakásába, akkor mindez máshogy lesz. Érdekes módon engem mondjuk zavarni szokott, ha másokkal teszek rosszat, de nálad ilyen nem létezik.
"Én sem mondom meg mikor mit főzhetsz a konyhádban, te se mond meg, mikor gyújthatok rá a szobában pl."
Azért remélem felfogod, hogy van némi különbség fizikai szempontból a füst és a szag között. Van amúgy olyan ország, ahol az autódat sem járathatod X másodpercnél tovább a ház előtt hasonló okokból.
"Ühüm, teljesen valós, hogy kijön a rendőr a 10 emeletes panelhoz és egyből kiszúrja, hogy valaki a 6on a teraszon cigizik. :D azt meg de említsük, hogy azt hogyan derítené ki, hogy a házon belül cigizik valaki. Ez még mindig kivitelezhetetlen és nevetséges, amit ők is tudnak. Nem lenne semmi értelme ilyesféle szabálynak és mint mondtam, nem érnének vele el semmit."
A lépcsőházban sem olyan könnyű kiszúrni, mégis a többség megtanulta.
De egyébként feltételezem, hogy eleve három szintje van a kultúráltságnak. A legmagasabb, ha belátással vagyunk másokra akkor is, ha nem szabály, ez alatt van, ha betartjuk a szabályt, ez alatt pedig ha van szabály sem tartjuk be. Te saját elmondásod alapján a középső szinten állsz, de szerintem a legtöbben ott vannak.
Felőlem próbálkozhatsz és erőlködhetsz, hogy elérd, én éreztem rosszul magam és belássam én vagyok a tapló, mert rendeltetésűen használom a lakásomat, de nem fog menni.
Igen is sok mindenben vagyok tekintettel másokra, de nem fogom 110%-ig úgy élni az életemet, ahogy az másoknak megfelel! Ne gyere nekem ezzel a béna dumával, hogy "belátás" meg tekintettel levés a másikra, akkor a másik miért nincs tekintettel arra, hogy a lakásomban, amiért megdolgoztam és amiért én fizettem, nem szívhatok el egy árva cigit, mert van olyan, aki zavar? Vagy te talán mindent úgy csinálsz, ahogy a szomszédaid megkívánják? Ha van X ember a lakók közül, akit zavar hogy nyitott ablaknál beszélgettek, akkor onnantól kezdve nem nyitod ki az ablakod többé? Ha igen, akkor csendben vagy? Ha valakit zavar, hogy néha vakkant egyet a kutyád (tételezzük fel most hogy van), akkor fogod és elajándékozod? És ha valakit a gyerek állandó dübörgése és vinnyogása zavar? Beadod otthonba? Ugye, hogy nem! Akkor talán te sem vagy másra belátassal? És még millió ilyen példát lehetne írni.
Ha nem tudod kontrollálni, hogy a gyereked zavarjon másokat, nem kell szülni. Ha nem tudod kontrollálni, hogy ne menjen le máshoz a kajabűzöd, akkor ennyi erővel nem kell főzni sem. Irreális ugye?
Óriásit tévedsz, ha azt hiszed csak a cigi a tahóság és az egyetlen problémaforrás. Lehet te nem tudod elképzelni, de van akit épp annyira zavar a kutyaugatás vagy a gyerekordítózás, mint téged a cigifüst. Mindegyik idegesítő tud lenni a maga módján, kit ez, kit az zavar jobban. Akkor? Mindenkinek a másik kedvére téve 1: nem kéne állatot tartania, 2: nem kéne szülnie és 3: nem kéne cigiznie?
Vagy csak az antidohányos támaszthat elvárást másokkal szemben? Hmm.
Van, amit el lehet várni a másiktól és van, amit nem, ennyi.
Úgy gondoltad, hogyha valaki a saját lakásában rágyújt és mégis "átszökik" a füst a szomszédhoz, akkor az illető soha többé nem gyújhat rá az otthonában, csak mert te neked úgy felel meg? Tudod ha nyitva az ablak szellőztetés vagy bármi egyéb miatt és úgy gyújt rá az ember, ugyanúgy megvan az esély arra, hogy kimegy a füst. De arra is, hogy csukott ablaknál való cigizés után 5 perccel az ablakot kinyitva ugyanúgy kiszáll némi füst. Tehát akkor azt is beszabályoznád, hogy ki mikor nyithat ablakot? Vagy hogy gondoltad?
Te sem látod ám be a nagy belatásoddal, hogy van ami akkor sem várható el a másiktól, ha beleszakadsz, mert már személyiségi jogokat csorbítana a dolog.
Meleg és tetszel neki na. Hát mit kell ezen túlmagyarázni.
Ha hallható távolságba vagy akkor szólj oda: " TETSZIK MI?" NEM ELADÓ!
17:
FYI:
Valószínűnek tartom hogy a a következő 2 évtizedben a többi európai ország is követni fogja. Nem, az nem természetes jog, hogy bebagózhatsz mások lakásába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!