A házunkat ellepték a csótányok. Minden lakó
összefogott és megszerveztük az írtást. 1 lakó van aki
nem hajlandó beengedni az írtókat pedig kifizetnénk az
árát is helyette. Tudunk tenni valamit? Vagy ehhez joga
van.
Talán a közös képviselő hivatalos hangnemben felléphetne. Elvileg a lakó köteles tűrni, hogy a társasház érdekében elvégzett munkálatok miatt a szükségtelen zavarása nélkül bemenjenek az ingatlanába. Ez igaz pl., ha a társasház megszavaz egy strangfelújítást, akkor az is köteles beengedni a brigádot, aki nemmel szavazott. Szerintem hozzatok gyorsan egy rendkívüli közgyűlésen egy határozatot a csótányirtásra (a közös területeken és a magán ingatlanokon belül is), a közös képviselő pedig ezt lobogtatva kötelezze, hogy tűrje el a csótányirtók belépését.
2020. máj. 26. 14:43
Nálunk volt egy ilyen család akiknek a vallása tiltotta, hogy állatokat bántsanak.
Nagyon nem hiszem, hogy tudtok ellene tenni bármit is de ha a többi házban lesz irtás esetleg ti is feltérképezitek a réseket ahol bejöhetnek akkor valószínűleg elég lesz. (anno nálunk hangyahelyzet volt és megszűnt az irtás után, hiába volt egy lakás kihagyva)
2020. máj. 26. 14:50
Nem teheti meg, hogy nem engedi be az irtókat, minden lakónak a törvény által előírt "tűrési kötelezettsége" van
"1997 évi CLIV. Törvény az egészségügyről
Rovarok és egyéb ízeltlábúak, valamint rágcsálók irtása
73§ (1) A betegségeket terjesztő vagy egészségügyi szempontból káros, külön jogszabályban meghatározott rovarok és rágcsálók irtásáról a terület, épület tulajdonosának, illetve kezelőjének rendszeresen gondoskodnia kell. A terület, illetve épület használói az irtást tűrni kötelesek."
[link]
Ez azóta sem változott.
Vagy itt van bővebben:
[link]
2020. máj. 26. 14:52
1-es voltam. 3-as, ez tök jó, nem is tudtam, hogy van ilyen. Akkor elég csak a paragrafust meglobogtatni neki, nem kell rendkívüli közgyűlés. Viszont célszerű lenne, hogy a közös képviselő egy hivatalos levélben tudassa ezt vele.
2020. máj. 26. 14:56
5/14 A kérdező kommentje:
3. Köszönöm. Majd én lobogtatom neki! A közös képviselő egy tragédia aláírast kellett gyűjtenem, hogy egyáltalán meg tudjuk csinálni az írtást mert a lakasokban nem akart és azt is megtiltotta, hogy én hivjak egy írtót konkrétan a babolnasokat akartam. Már megvolt az árajanlat csak ő nem engedte. Minden lakó aláírta az írtást és itthon lesznek csak 1 ember nem. :( szóval a közös képviselőre nem számithatok. De majd a szomszedokkal összefogunk holnap meg kinyomtatom ezt a jogszabályt. Ezer hála érte.
6/14 A kérdező kommentje:
Elolvastam. De biztos,hogy ez azt jelenti hogy be kelle engednie az írtókat a lakásába? Mert ez így konkrétan nincs beleírva.És mi van ha nem teszi? Elmegy otthonról nem nyit ajtót stb. Akkor mi a következmény?
Hozzá fog bemenekülni az összes. Ha ez neki igy rendben :D
2020. máj. 26. 15:43
8/14 A kérdező kommentje:
Adja írásba, hogy nem engedi be a lakóközösség érdekében végzendő irtásra érkezett szakembereket, vagy két tanú előtt jelentse ki. Jegyzőkönyv erről. Utána feljelenteni a Nemzeti Népegészségügyi Központnál (volt ANTSZ).
2020. máj. 26. 18:50
Birtokvédelmi eljárás is mehet
A közös k-t meg váltsátok le
2020. máj. 26. 23:45
Kapcsolódó kérdések: