Akiknek "bejött" a külföldi élet, nagy többségben miért akarnak mégis visszajönni?
Nem azokra gondoltam, akik eleve x hónapra, évre mennek ki, hogy megalapozzanak egy későbbi itthoni boldogulást, azokra sem, akik csalódtak. Hanem akik helyzetükből adódóan sikeresek, pl. éttermet üzemeltetnek, elegáns szállodában dolgoznak, tehát ahol van biztos egzisztencia és kulturált háttér.
Vagy ennyire meghatározó az ember mikrokörnyezete? Hiába a kinti "flanc" mégis megszokta az otthoni "semmit"? Már aki ilyen helyről jött.
Szerintem a nagy többség akinek "bejött" nem akar vissza jönni.
Aki mégis az talán azért, mert itt van családja, rokonai, meg még is csak ez a szülőhelye, itt beszélik az anyanyelvét ilyenek.
Sokan vannak a kanadai magyarok között, akik rendszeresen összeülnek, és párás szemekkel kárálnak az "otthonról". Hogy ott milyen jó, meg milyen szép, és hogy majd vesznek egy kis házat öregkorukra Mucsaröcsögén, és de szép lesz...
... csak aztán emlékeztetem őket, micsoda szellemi nyomor van Magyarországon, a sok lökdösődő, bunkó tahóra, a lepusztult közszolgáltatásokra, a kiszámíthatatlan adórendszerre, a hordákban fosztogató drogos cigányhordákra, miegymásra. Utóbbi miatt sem egészséges magányos nyugdíjasként éldegélni egy faluban kanadai nyugdíjjal. Egyszerűbb, ha vesz itt egy puskát, és fejbe lövi magát.
"Elegáns szállodában dolgoznak".
Szobalányként, portásként? Az tényleg "bejött az élet...".
Egyébként meg, mert hiányzik a város, a Balaton, a régi barátok.
Én például azért fogok hazaköltözni, mert nagyon hiányzik a családom, a barátaim. Engem anyukám egyedül nevelt fel, mindenről lemondva az én javamra, nem fogom őt idős korára egyedül hagyni, mindig mellette fogok lenni köszönetként.
Persze minden ember más, éppen ezért nem ítélek el senkit, aki örökre kint marad. Mindenki döntsön úgy, ahogy az ő életkörülményei szerint a legkedvezőbb!
Nem dolgozok se szállodában, se éttermem sincs, viszont havonta kb 400.000 Ft-ot tudok megspórolni. Ez azért messze van az élet bejöttétől. További szép estét! N31
Nem feltétlenül kell külföldben sem gondolkozni.
A legtöbb ismerősöm szinte azonnal vidékre költözött egyetem után, ott dolgoznak, ott alapítottak családot. A másik részük pedig most 30 éves kor környékén tervez elköltözni a szülővárosuk közelébe.
Ráadásul nem csak "flanc vagy semmi"létezik. Akinek elindult az élete, van kezdő tőkéje, egzisztenciája, az itthon is ugyanúgy tud boldogulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!