Az emberek miért szeretik a szükségtelen erőszakot?
Gondolok itt első sorban a szórakoztató iparra, filmek, animék, videojátékok. A legnépszerűbb animéket pl rendszerint, a szadista, nemi erőszakolós, gyilkolós, kínzós animék között kell keresni, Goblin Slayer, Attack on titan, Hellsing, Tokio Ghoul, sorolhatnám estig, ott vannak a sorozatok, Gyilkos elmék, Walking dead, Odaát, vagy a tonnaszámra készülő akció filmek amikben ártatlan embereket ölnek meg vagy nyomorítják meg az életüket különösebb ok nélkül, sok videojátékban is találni, kellemes történeteket Witcher, Fallout. A horror filmekről már ne is beszéljünk. Miért élvezi rengeteg ember más (sokszor ártatlan ember) szenvedését agóniáját kínhalálát nézni? Mi a jó ebben?
Illetve miért van az hogy ezek számomra már-már túlzottan megterhelőek lelkileg, gyors szívverés, nem hagynak nyugodni a gondolatok, ez hatványozottan igaz ha ártatlan nőket látok szenvedni, megerőszakolódni, erőszakos halált halni, stb, előfordul hogy még a hányinger is rám jön. (ez az állapot kb 2 éve kezdődött, az előtt se szerettem a szükségtelen erőszakot, de legalább nem viselt meg ennyire)
23/F
Ezen sokat gondolkodtam én is, biztos sok a belső feszültség az emberekben és ilyen filmek nézésével vezetik le vagy nem tudom.
Személy szerint semmi hasznát nem látom az ilyeneknek, csak esetlegesen ötleteket adnak azoknak, akik erőszakosak. :-(
De ezekben amiket említesz nem szükségtelen az erőszak, a Goblin Slayer-ben a goblinok így szaporodnak és pont ezért kell kiirtani őket, az Attack on titan-ban a titánok embereket esznek, és a többiben is van egy vagy több alapkonfliktus ami erőszakot eredményez. Konfliktusok nélkül minden történet vagy játék unalmas/értelmetlen lenne, szóval ami téged érdekel szerintem az, hogy miért szeretik az emberek az olyan történeteket ahol a konfliktust erőszakban nyilvánul meg? Alapvetően az emberekben ösztönösen benne van az agresszió, ami a mai világban elég nehéz kiélni (már legálisan), a legtöbb embernek nincs ideje vagy épp lusta a küzdősportokhoz vagy az agresszió más fizikai aktivitással járó levezetéséhez ezért marad ez a közvetett forma. Egyébként amikor ártatlanok szenvednek/halnak meg a történtekben annak általában érzelem/hangulat keltő, karakterábrázoló, stb. szerepe van. (Pl. a goblin slayerben az első rész durva jelenetei arra szollgálnak hogy ellenszenvet keltsenek a goblinokkal szemben és azonosulhatóbbá tegyék a főszereplőt illetve annak gondolkodását/tetteit.
Az, hogy miért vagy erre túlérzékeny arra talán egy pszichológus tudna válaszolni, de amúgy nem minden történet konfliktusa nyilvánul meg vagy oldódik meg fizikai erőszakkal, ha te nem bírod az olyanokat, akkor csak keres olyasmit, ahol kizárólag érzelmi konfliktusok vannak.
*Amúgy nem csak ilyenek vannak a legnépszerűbbek között (egyik kategóriában sem), csak te ezeket veszed észre, mert te erre vagy érzékeny.
Elég aberráltnak kell lenni, ha valaki szereti az ilyen "hangulatot".
De amúgy nem az anime a lényeg, azt csak beleírtam a listába, nem állt szándékomban leállni arról vitázni hogy mennyire kell elmebetegnek lenni ahhoz hogy valaki okénak tartsa a Goblin slayert...
"hogyan tudnál azonosulni a főhős gyűlöletével"
Könnyedén, az is elég ha tudok a dolgokról, nincs szükségem arra hogy végig is nézzem.
PL anyámat megtámadta egyszer egy migri, továbbá elég sokat hallottam már terror támadásokról, nem volt szükségem arra hogy végignézzem ezeket az eseményeket, az is elég volt hogy halljak róluk, már meg is van a gyűlöletem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!