Kinek szoktatok szívből gratulálni?
Én nem pazarlom a szívből szót kamuzásra.
Mert akkor mit mondanék annak, akinek tényleg szívből gratulálok? Szívből a négyzeten?
Ez olyan, mint jó étvágyat kívánni. Amikor kimondod, nem kívánod belülről, nem vágyakozol, hogy az illetőnek legyen jó étvágya a csülkös babgulyáshoz, amit éppen fogyaszt.
Szóval legtöbbször formaságból gratulálnak, olykor szívből; ha valaki közelálló tesz elismerésre méltót, szerintem több jár pár szóval/mondattal egy egyszerű gratulációnál.
Kérdező, szerintem a szívből gratulálok se minden esetben rejt valódi érzéseket. Mondhatná az illető, hogy krumplistészta vagy vajas lángos.
Ez egy automatikus reakció, mint amikor valakit látunk enni, azt mondjuk, "Jó éétvágyat!" , ha valakinek születésnapja van akkor "Boldog születésnapot!", ha valaki sikert ért el, annak azt mondjuk "Gratlálok!" / "Szívből gratulálok!" (ha nagyon szép eredményt ért el) .
Általában, ha érzelmek vannak mögötte, tehát őt belóül pozitívan mozgatja az eredménye a másik félnek, a "Szívből gratulálok"-nál többet mond, szerintem.
A hosszú időt, annyira nem értem.
Ha pl kiírom Facebook-ra, hogy első helyezést értem el egy novellaíró versenyen és valaki két hét után odajön hozzám az irodában és gratulál, beszélget velem, gondolom nem azért, mert lexarja, hanem, mert nem az interneten keresztül szerette volna kifejezeni az elismerését.
Viszont az nem rejte semmilyen érzelmeket, ha például ezt meghallja a mellettem ülő kolléga és ő is gyorsan odanyögi, hogy gratulál/szívből gratulál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!