A mai tizenévesek miért nem tudnak rendesen magyarul?
Manapság ha egy tizenéves tud helyesen írni, netán összetett mondatokat alkotni, már kész zseninek számít, mert a kamaszok többsége képtelen erre, annak ellenére, hogy a magyar az anyanyelvük. Elég csak megnézni a közösségi oldalukat, ahol magabiztosan osztják az észt, de annyi hibával, hogy az már szinte olvashatatlan. És akkor azt még meg sem említettem, hogy életükben talán egyszer vettek könyvet a kezükbe, vagy még egyszer sem.
Természetesen nem mindenki ilyen, de sajnos a többség ebbe a kategóriába tartozik. Miért van ez?
Akárhogy nézzük, az emberek nagyobb része egyszerű mint a faék és alig több egy ruhába öltöztetett majomnál. Ez így volt mióta világ a világ. Nem az emberek butulnak, hanem az emberek 90%-a mindig is hülye volt. Csak minél előrébb megyünk a technikai fejlődésben annál inkább kiüt ez a fajta tudatlanság.
Létezett a világban eddig mondjuk 10% ember akik vitték előre az emberiséget. A többi meg csak úgy volt és kihasználta az adott kor által kapott szintet. Ha rajtuk múlt volna akkor még mindig a fákon ugrálnánk.
Volt egy idő amikor screen shot-okat készítettem arról, hogy a jellemzően 40-60 közti főbérlők milyen igénytelen, sokszor értelmezhetetlen, vagy simán csak mélységesen nevetséges hirdetéseket tettek fel albérlethirdető facebook oldalakra.
Olyasmikre kell gondolni mint hogy:
"Ki ado albérlet kis szobája ki ado fiatal lánnynak.
Kaukcio 40 ezer plus eyg havi lak bér. "
És ez volt egy hirdetés.
Aki nem tudná: nem létezik olyan szó hogy "kaukció".
Van olyan hogy aukció, amikor egy kiállításon elárvereznek drága dolgokat, például műalkotásokat, van olyan hogy akció, amikor leviszik egy termék árát, és van olyan hogy kaució, ami magyarul vagyoni biztosítékot jelent.
De "Kaukció" olyan nincs.
Na, ennyit erről.
A népesség minden korban, értsd a Rákosi szférában, a Kádár rendszerben, a Horn kormány alatt, és az elmúlt 8 évben is ugyanolyan arányban volt tele retardáltakkal és értelmesekkel.
Csak régen egy adásvételi szerződés megfogalmazásakor, vagy egy hirdetés feladásakor nem derült ez ki, mert a legtöbb ember ilyesmivel nem foglalkozott. Szóban ledumálta a falusi Pista bá' a Jóskával hogy mennyi a traktor, vagy hány liter borért csinálja meg a kútásást, és kész, nem volt hirdetés feladás, meg ilyesmi.
Ja, és nem volt felület ahová a magvas gonbdolatát tudta volna bárki posztolni. A vélemény kifejtése 99,999999%-ban szóban történt, nem írásban mint ma.
De tudom, jobb érzés ezt a "bezzeg a mai generáció" frázist durrogtatni, előhúzni a kardtokból, csak az a baj hogy már nincsen éle. Minden generáció megkapta ezt, minden generációra rásütötte a levitézlett utolsó igazi értékeket hordozó generáció hogy "na itt a vég". aztán mégse lett...
De tessék hüledezni, ajvékolni, kongatni a civilizáció vészharangját. Az sokkal muribb, mint gondolkodni, hogy basszus, hát a nagyapám is ezt dobálta az én fejemhez még '86-ban!
Üdv: egy 20 éves
Na mert mintha a normális nem lenne relatív dolog...
Na meg mintha valami rémlene még iskolából, hogy szövegtípusok, hivatalos, irodalmi stb. Na akkor itt meg az internetről van szó, és lehet nem tűnt fel, de itt általában az a fontos, hogy az ember gyorsan le tudja írni amit akar, aztán, hogy most épp nem nyelvtanilag 100%-os, az már a legkevésbé sem érdekli az embereket, amíg érthető, hogy mit akar kifejezni.
Nekem például mindig elég jó volt a helyesírásom, viszont cserébe alapból nagyon ronda a kézírásom...
Na de a lényegre visszakanyarodva, amíg lehet értelmezni, hogy mit akar kijelenteni az illető addig engem interneten nem zavar a dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!