Hogyan vívjàtok ki hogy tiszteljennek az emberek?
"Add meg a tiszteletet mindenkinek, és téged is tisztelni fognak."
Ez egyszerűen nem így van.
Hát mondjuk ha valaki mindenkivel tisztelettel bánik, mégse azt kapja vissza senkitől, akkor ott valami azért nem stimmel...
De a 3-asban írtam: mindenkivel ugyanolyan vagyok (tanárként diákokkal, tehát ugyanolyan alá-fölérendeltségi a viszony, ugyanaz az alaphelyzet, nyilván nem tudok kibújni a bőrömből, olyan vagyok, amilyen, de hát - akár jó, akár nem - mindenkivel ugyanolyan) és mégis: vannak, akiktől visszakapom a tiszteletet, meg vannak, akiktől nem. Ez mitől van? Szerintem otthonról hozzák. Mert ha igaz lenne, hogy ha én tisztelem őket, akkor ők is tisztelnek engem, akkor mindegyikük ugyanúgy viszonyulna hozzám, hiszen én egyformán viszonyulok hozzájuk: úgy, ahogy szerintem egy normális tanárnak viszonyulnia kell a diákjaihoz, megadva nekik tiszteletet, figyelmet, szeretetet, megértést, türelmet, stb. Nyilván ingadozó, hogy mikor melyikből mennyi van nekem - na de hát hosszú távon azért mégiscsak én vagyok én, tehát akkor hosszú távon nekik is egyformán kéne viszonyulniuk hozzám. És nem. Tehát nem igaz, hogy akkor tisztelnek engem, ha én is tisztelem őket. Egyszerűen nem így működik. Csak nem tudom, hogy hogy. Illetve azt sejtem, hogy neveltetés kérdése leginkább, amin én, akinek a kezébe csak kamaszkorukban kerülnek, már nem nagyon tudok változtatni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!