Mit szeret a külföldi rapzenékben az, aki nem érti a szövegét?
Ezt valahogy sosem értettem.... a rap az a műfaj, ahol maga a szöveg, annak a mondanivalója a lényeg. Ha valaki viszont nem tud az adott nyelven, nem érti a szövegét, annak mi tetszik benne? Hisz nincs dallam, egy ismétlődő instrumentális alapra mondják, és nem pedig éneklik rá a szöveget.
Ui.: nem célom a kérdéssel sem a műfajt, sem a kedvelőit leszólni, csak tényleg érdekelne a dolog.
A ritmusát is szeretheti, a rapper hangját... Én nem vagyok oda a rapért, de ha a ritmus jó, abban van hangulat. Hallottam már olyan rapet, amit a gyorsaság miatt képtelenség volt érteni, de pont ezért volt szórakoztató :)
Ennél sokkal érthetetlenebb dolgokat is lehet szeretni :D
Igenis az igényesebb/populárisabb rap zenéknek van rendes zenei alapjuk ami hiába "végig ugyanaz ismétlődik", ad egy olyan hangulatot a zenének, dallamot ami miatt az ember már szivesen hallgatja. Ehhez jöhet a rapper hangja (nem énekhangra gondolok), kiejtése (ez is ízlés kérdése), amit szerethet az ember attól függetlenül, hogy érti a szöveget vagy nem.
Ha érti az ember a szöveget az már csak hab a tortán. Sőt sokszor pont az rontja el, teszi gagyivá, ha az ember lefordítja magában az anyanyelvére.
Egy jó példa erre Eminemtől a Mockingbird. Hiába pl. Nem értem mindent részletét a zenének (sőt első hallgatásra semmit nem értettem), mégis megszerettem, mert zeneileg, hangulatilag nagyon szép zene.
Vagy ott van szintén Eminem - Till I Collapse
Ha nem tud egy szót sem a szövegből, akkor is szívesen hallgatja egy konditeremben edzés közben, mert erőteljes és motiváló a hangulata/hangzása.
Miért, a magyar rap zenéknek van mondanivalója? Je, dől a lé, p**ák, csöcsök, jee, lakóteleptizenkettő, gettóbannőttemfel, bla bla bla? Egy-két kivételt leszámítva kalap sz**t nem ér egyik se, mégis imádják a tinik. :D
Dallama meg a tömeggyártott rádiókompatibilis popzenéknek sincs, ipari tuccogás meg ciccegés néhány elhaló női vokállal meg effekttel. Mégis zabálják azokat is.
A zene nem olyan dolog, amiben logikát vagy értelmet kell keresni. Az első hangszerek megjelenése előtt botok ütögetését, kavicsok zörgetését meg a madarak csiripelését hallgatták, mint zene.
Olyan alapvető, primitív érzékekre hat, hogy igazából teljesen mindegy, van e mondanivaló meg van e egyáltalán szöveg. Igen, sokan hallgatnak bizonyos zenéket a történet miatt, sokan értik, sokan CSAK emiatt szeretik, vagy emiatt IS... de a többség nem. Ez van.
Én nem értem a szöveget általában, Néha elsőre a magyart sem rakom össze a fejemben(nem azért mert hülye vagyok, hanem azért, mert nem figyelek).
Amiket én hallgatok, azoknak van dallama és ritmusa. Pl eminem. Meg gyakran hallgatok olyat, amiben a Rap mellett kb 30 másodpercet de egy csaj “énekel”.
Megnyugtató végighallgatni egy ilyen zenét nekem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!