Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért lenne pszichopata,...

Miért lenne pszichopata, akiben nincsen úgynevezett "szociális érzékenység"?

Figyelt kérdés
Sokszor látom, hogy azt írják vagy mondják sokan, hogy akiben nincs ilyen 'társadalmi szolidaritás' vagy mi a tököm, az pszichopata. Na most én úgy tudom, /de javítsatok ki ha tévedek/, hogy a pszichopata az a személy, akiben nincsen semmilyen érzés, nem szeret, nem tanul, nem szorong ,gátlástalanul átgázol másokon és nem érez bűntudatot. Na most én pl. még a légynek se tudnék ártani, nagyon rosszul érezném magma, ha valakit(akár ismeretlenül megbántanék), de ettől függetlenül bennem pl. semmilyen társadalmi terézanyáskodás nincsen, teljesen hidegen hagy, hogy hogy élnek a számomra ismeretlen emberek a 8kerben,Borsodban,vagy éppen Afrikában, felőlem legyenek boldogok, nekem tökmind1, mi van velük, nekem semmi közöm hozzájuk. Élni és élni hagyni az elvem, mindenki boldoguljon, ahogy akar, vagy tud. A közeli hozzátartozóim pedig nagyon fontosak nekem és nagyon mély érzések vannak bennem irányukba, azokért az emberekért bármit megtennék, akik közel állnak hozzám, akiket szeretek, velük kapcsolatban nagyon empatikus vagyok. Viszont számomra teljesen ismeretlen vadidegenek engme nem tudnak érdekelni, nem tudok olyan embereket megkönnyezni, akiket nem ismerek.
2018. júl. 21. 15:18
 1/5 anonim ***** válasza:
14%

Szerintem nem normális gondolkodás ez. Egy minimális empátiának kellene hogy legyen az ember szívében ha másnem akkor a bajbajutottak iránt.

Nem leszek képmutató, mert és sem tettem keresztbe egy fűszálat sem azokért akiknek szükségük van rá, (Csöviknek néha adok aprót, pártoltam egy kis pénzzel a máltai szeretetszolgálatot, greenpeacet ennyi nagyjából. Ezt mindenki megcsinálhatná minimum)

de azért nem rugnék bele a földön fekvőbe mert "nem az én kínom" alapon.

2018. júl. 21. 16:24
 2/5 A kérdező kommentje:
én se rúgnék bele, csak simán nem foglalkozom vele
2018. júl. 21. 16:26
 3/5 Todboy ***** válasza:
100%

Valóban nem pszichopaták az ilyen személyek.

Általában azok kiáltanak pszichopatának akik egyrészt nagyon buták és fogalmuk sincs a kifejezés jelentéséről, illetve azok akiknek végülis teljesen mindegy, hogy milyen szóval éljenek csak viszonylag sértő legyen. Van egy harmadik lehetőség is ami kicsit elvontabb:

Aronson:

"Ellen Berscheid megfigyelte, hogy az emberek hajlamosak a nem megfelelő viselkedést úgy magyarázni, hogy a tettest valamilyen címkével látják el (őrült,szadista stb.) és így kizárják őket a "mi-rendes-emberek" társaságából. Így aztán azoknak semmi közük a "rendes-népekhez"."

Szóval, az emberek mikor nem találnak magyarázatot valamilyen viselkedésre, ami jelen esetben a nem közvetlen hozzátartozókkal való együtt-nem-érzés, nem látnak mögötte egyszerű okot, megtelnek feszültséggel. Nem értik, és félnek a nem-értéstől, az eltérőtől, ezért a legegyszerübb módja a frusztrációjuk csökkentésének, ha megbéllyegzés (pszichopata) segítségével határolnak el maguktól.

2018. júl. 21. 17:16
 4/5 anonim ***** válasza:

A pszichopatának érzelmei nincsenek, így empátiája sem.

Vannak olyanok, akiknek vannak érzéseik, mégis telibeszarják a társadalmi együttélés szabályait... tudjuk kikre jellemző ez 😉

2018. júl. 21. 19:41
 5/5 anonim válasza:
100%

A pszichopatáknak általában "utánzott" érzelmei vannak. Ezzel azt kell érteni, hogy ha látják hogy a másik ember hogy reagál az adott helyzetre ők is úgy fognak, mert nincsenek érzelmeik. Ezt természetesen nem tudatosan csinálják. Egy másik jellemzőjük, hogy olyan tökéletesnek mutatják magukat. Mindenkivel elhitetik, hogy bennük meg lehet bízni meg ilyenek.

Szóval ne aggódj, nem vagy pszichopata.

2018. júl. 26. 09:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!