Miért van az, hogy a magyarok szeretik hallgatni a cigány zenét, de magát a fajt utálják?
"És most nem olyan válaszokat várok, hogy "én nem szeretem"
Persze, mert akkor megdőlne a teljesen hamis tézised, amire ezt a kérdést alapozod és akkor a kérdésnek sem lenne értelme.
Azért mert van pár suttyó proli aki szereti a gajdolós cigány zenét, attól még a normális ízlésű emberek igénytelen hányingernek tartják...
Egy faj vagyunk a cigányokkal.
Nos, valakiknek a kultúrájának egy eleme s maguk az emberek, az kettő. De a többség szerintem nem szereti a cigányzenét, maximum poénosnak tartja évi egyszer, valami fesztiválon, részegen. Mert megvan a maga lendülete és hangulata, szó se róla.
Én is szeretem és csodálom a japán kultúra bizonyos elemeit, utálom más elemeit és nem szeretem kifejezetten a japánokat, a hozzáállásuk bizonyos dolgokhoz távol áll tőlem. Az egész nem egybecsomag, amit az ember egyben szeret vagy sem. Ez az általánosabb válaszom.
Azért, mert teljesen különálló dolog ebben az esetben a faj, valamint az általuk játszott zene. Nyilván eltérő a vélekedés, hiszen eléggé elválik a kettő ebben a tekintetben, mivel az egyik egy népcsoport, a másik pedig egy művészeti / önkifejezési / néprajzi ág.
Egy fordított példa: Ez olyan, mint hogy sokan fikázzák a gyengébb minőségű kínai termékeket, viszont magukkal a kínai származású emberekkel semmi baja nincs a közvélekedésnek.
Én tényleg nem szeretem és senki sem szereti az ismerőseim közül. Maximum poénból rakják be ha részegek.
Amúgy meg a szeremélyes és minden ismerősöm preferenciáit félre téve lehet szeretni egy bizonyos kultúrának részeit, de az egészet nem.
Az osztályunknak egy cigány nyelvkutató egyszer előadást tartott. Ő elmondta, hogy a lóvári nyelvben nem használják a "lopás" szót. Ők ehelyett azt mondják, hogy "kölcsön veszik" a dolgokat. Egy kultúrában amiben mélyen bele van ivódva a lopás, bűnözés azt nem feltétlenűl lehet szeretni.
Igen vannak kivételek, de egy tradícionális cigány otthonban a feleség nem is beszélhet idegen férfival csak a férje jelenlétében.
A kultúrájuk tele van szexista dolgokkal.
Akkor csak akkor szerethetem az indiai kaját, ha rendben vagyok a becsületgyilkosságokkal és az ottani mélyen a kultúrában gyökerezett szexista dolgokkal?
Lehet egy kultúra részét szeretni.
Ugyan így egy rasszista is szeretheti a cigány zenét még akkor is ha minden szombaton magyar zászlóval hadonászik otthon a skinhead barátaival náci indulókra rasszista dolgokat kántálva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!