Sok öreg miért nem képes tekintettel lenni másokra?
Elhiszem, hogy magányosak, de miért nem értik meg, hogy random idegen embereknek sokszor nincs kedvük velük beszélgetni, vagy hogy nem kéne olyan embereket feltartani, akik dolgoznak?
Előfordult már, hogy beszóltak egy öregasszonynak, aki a sor elején teljesen feltartotta a pénztárost a mondókájával, meg mindenfélét kérdezgetett a boltról, miközben a sor hatalmas volt, és már türelmetlenek voltak az emberek.
Ugyanúgy többször megesett már velem, hogy ülök a vonaton, tanulok, vizsgám lesz, erre nekiáll a mellettem/előttem ülő idős ember velem beszélgetni, holott nekem se kedvem se időm nem volt rá. Udvariasan megmondtam, hogy ne haragudjon, de most tanulni szeretnék, akkor meg mindegyik vágta a pofákat, valaki még be is szólt, hogy több tiszteletet bunkó.
Vagy amikor nagy sor van, és elkezd beállni más emberek elé, vagy a busznál várakozva beáll a sor elejére, aztán ha szóvá teszik, akkor fel van háborodva, mert ő öreg.
Nem provokálni szeretnék, és tudom, hogy sok az aranyos idős néni/bácsi is, de nem értem, hogy sok öregnek miért esik ennyire nehezére, hogy másokra tekintettel legyen.
Múltkor előttem ment be a rendelőbe egy néni az orvoshoz, majd elkezdett mesélni az orvosnak mindent a családjáról meg stb. (kihallatszott rendesen), az orvos meg alig tudta elküldeni már. Ezzel kb 40 perc plusz várakozási időt okozott mindenkinek, pedig kb 5 perc alatt végzett volna, mert csak receptet akart.
Mert társaságra, figyelemre, végső soron pedig szeretetre vágynak.
Megfordítanám: ezt a többi ember miért nem képes észre venni?
De megértelek és amúgy egyetértek... de alapvetően a többi ember akit feltartanak, ha igazat akarunk szólni, felőle a nénike el is patkolhatna...
akkor meg kinek van igaza vagy több joga az èlethez?
Engem ez a típus imád valamiért, szerintem látják, hogy jó hallgatóság vagyok. Sokszor utazom vonaton is, nálam alap a fülhallgató, de ilyenkor is beszélni kezdenek. Őszinte leszek én inkább ülök ilyenek mellett, mint cuppogó szerelmespár vagy agresszív, hangoskodó idióták mellett. Sajnálom is őket.
Néha vicces-érdekes is tud lenni. De ez az utazásra vonatkozik.
Sokuk demens, leépült agyilag, ezért vacakol a pénztárnál.
Én már annak is örülök, ha nem kötekednek vagy agresszívak.
Viszont a te szempontod is megértem, sajnos ilyenkor nálam csak az segített, ha alvást színleltem, vagy süketnek-külföldinek tetettem magam.
Egyébként... Tudom hogy Gyurcsány milyen egy gazember volt meg minden, de nem is volt annyira rossz ötlet a vizitdíj, ugye?
Kevesebb olyan ember ment el orvoshoz aki csak a vérnyomását akarta megméretni például, ha pár száz forintot ott kellett hagynia.
Vagy mert magányosak, vagy mert már olyan szinten le vannak épülve, vagy van egy kategória, akik úgy gondolják, hogy azzal, hogy elértek egy kort, azzal már előjogaik vannak (és vicces, hogy ez utóbbiak nem is a legidősebbek, hanem inkább a fiatalabb nyugdíjasok közül kerülnek ki, akik még nemrég főállásban dolgoztak, esetleg nyugdíj mellett fusiznak még, ők inkább a frusztráltság, kimerültség, stressz miatt lehetnek ilyenek).
Volt múlt hónapban egy "vicces" esetem, postán kellett átvennem egy küldeményemet, és mivel szombaton nem tartózkodtam az országban, hétköznap dolgozom, pénteken este mentem, akkor volt a legkevesebb teendőm, hogy még ezt is el tudjam intézni. Nagy volt a sor, az átvevőablaktól egészen a posta bejárati ajtajáig álltak az emberek. Este 8-ra kerültem az ablakhoz, kb. 1 óra sorbaállás után. (8-kor zár a posta, egyébként aki addig beállt a sorba, az még elintézhette, amit akart.) Ott is volt két idősebb, akik megpróbáltak előrébb jutni, az egyik csak nem figyelt, hogy ugyanoda áll a sor, ahova ő is menni akart, a másik pedig szemtelen volt. Na most talán mondanom sem kell, hogy mindkét esetnél egyből felmordult a tömeg, hogy mindenki oda áll sorba, ők meg spurizhattak hátra. A figyelmetlennel nem volt semmi gond, de a szemtelenebb tolakodni vágyó végig méltatlankodott, mire sorra került.
Szerintem meg erre nemigazán lehet mentség az, hogy unatkoznak és figyelemre vágynak. Nem óvodások az öregek és sokuk nem demens.
Ahol én dolgozok, nekünk is van gondunk sokszor ilyen öregekkel. Nem értik meg, hogy nem cseverészhetünk velük 10-20 perceket, mert a többi vevővel is foglalkoznunk kell, és nálunk alapba nem nézik jó szemmel, ha a dolgozó hosszadalmasan beszélget egy vevővel, már ha nem indokolt.
Én nem értem az ilyeneket. Mamám sosem volt ilyen, és ő is mondta, hogy ha magányos vagy beszélgetni akar, átmegy a szomszédba vagy a barátaihoz, barátnőihez, vagy süt valamit a családnak, stb. Soha nem jutna eszébe vadidegen emberekhez odamenni és leszólítani meg feltartani őket.
Orvos ismerősöm mondta, hogy abban a rövid periódusban, amikor be volt vezetve a vizitdíj, fele annyi öreg sem jött, mint korábban, sokuk az időpontot is lemondta, mert mégsem volt nagy bajuk.
Nálunk is mióta bevezették, hogy a szemvizsgálat nem ingyenes, azóta kb 70%-kal csökkent az idősek száma, és kétlem, hogy azért, mert nem tudnák kifizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!