Mikor lett ennyire népszerű a közösségi média?
18 éves vagyok, de kb minden osztálytársamnak van már Snapchat, Facebook, Instagramm, mindenféle profilja. Nekem is volt egy pár, de rájöttem hogy totál felesleges, és töröltem is, maradt a Facebookom, azon el tudom érni az osztálytársaimat meg az osztályfőnökömet is, ha valami baj lenne.
Lényeg, hogy mikor lett ennyire mainstream a közösségi média? Azt tudom, hogy az okostelefonok megjelenése szinte megtöbbszörözte az ilyen oldalakat használó emberek számát. De egy 10 éve, miért nem volt ilyen menő itthon pl a Myvip, vagy az Iwiw?
10 éve is ilyen menők voltak azok az oldalak és a közösségi szolgáltatások, és mindig is azok voltak. Csak akkor korlátozottabb volt az elérésük, hiszen számítógép és netkapcsolat kellett hozzájuk, konkrétan oda kellett ülni a gép elé. Illetve nem volt Facebook-monopólium ami által elég 1 oldalra regisztrálnod hogy mindent elérj, hanem minden tevékenységnek megvolt a maga felülete és közössége.
Te például a korodból kiindulva kimaradtál az MSN vagy Myspace világából, pedig ezek abszolút uralkodó trendek voltak a 2000-es évek elejétől. Iwiw 2002-től volt, Facebook 2004-től (bár nálunk inkább a 2010-es években tört be igazán).
Csak mezítlábas ismereteim vannak róla, meg amit az életemben tapasztaltam, magyar vonatkozásban. Tehát:
Az iwiw kezdődött 2002-ben, ami nagyon érdekes volt sokak számára, és 2014-ig "élt": sikeres volt, de mivel jött a FB 2004-től (fokozatosan betörve az országba), szerintem egyre leáldozóbb volt az iwiw.
Az FB folyamatos felfutása közben úgy 2008-tól egyre kezdtek megjelenni az egyéb vadhajtások egyre több sikerrel.
A felkapottságban valóban sokat segített az okostelefonok megjelenése, de párhuzamban az egyre jobb számítógépek, videók, képek is segítették ennek elterjedését, nem beszélve a párhuzamban egyre megjelenő valóságshow-oknak (hiába is mondták sokan, hogy "engem aztán nem érdekel...").
Az intenzitás erősödése talán 2010-re datálható. Viszont a legnagyobb kérdés az, hogy mit fog ez hosszútávon eredményezni az embereknél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!