Butábbak voltak az emberek a google és internet előtt?
van az a mondás, hogy az a baj a 21. századdal, hogy a hülyeség elkezdett gondolkodni.
ezt sokféle módon lehet értelmezni, nem ismerem az eredeti kontextust,de szerintem az a lényege, hogy most már mindenféle tudományos dolgoknak is utána tudsz nézni, lehet vele dobálózni, egészen szofisztikált kifejezésekkel mondanak ótvar baromságokat emberek.
Tulajdonképpen mihez képest "butulunk" el?
Az emberek 99%-a sosem volt kiemelkedően okos. Abban van igazság, hogy a "telefon gondolkodik" helyettünk. Viszont megvan a fordítottja is. Egy mai átlag embernek már gyerekkorától kezdve annyi információt kell tudnia, tárolnia, mint évszázadokkal ezelőtt egy "tanult" embernek. Korábban egy ember 60 évig élt, 16-18 évesen már gyereket szült és kis korától a földeken dolgozott, vagy mesteremberek mellett. Manapság ott tartunk, hogy 25 vagy mire befejezed a tanulmányaid és még egy percet nem dolgoztál.
Régen sem tudott mindenki tájékozódni, régen sem maguktól "tanultak" főzni, hanem ott volt a nagyitól örökölt 100 éves családi receptkönyv. 100 éve még csak olvasni, írni sem.
Bizonyos dolgok háttérbe szorulnak, mellette viszont egyre magasabb elvárások is vannak, akár munkában, akár az élet alapvető területein a közlekedéstől kezdve a számlák befizetéséig.
Az tény, hogy az információ, tudás sokkal értéktelenebb és értékelhetetlenebb lett.
Elég csak megnézni sok választ itt, gyakorlatilag abból áll, hogy ki tud gyorsabban kiguglizni tényeket és bemásolni a saját véleményére formálva.
Gyerekként egy könyvet hónapokig, évekig nézegettem, beleástam magam témákba. Ma készen van tálalva, elolvasom és megyek tovább. Vagy egy számítógépes játék is kitartott hónapokig és szinte érzelmi kötődést adott, mert sokkal jobban "fantáziált" az ember mint manapság, mikor 10 perc letölteni mindent torrentről és amint vége jöhet a következő.
Az előttem szóló jól megfogalmazta, hogy a fejlődés, tudás illúzióját adja az internet a hülyéknek.
De mindent összevetve, nem lett hülyébb az átlag ember, szimplán csak sokkal feltűnőbben hülyék mint akár 20-30 éve. Korábban ha valaki hülyeséget csinált, akkor maximum a környezete tudta, manapság meg mindenki 2 perc múlva a képébe kapja a felesleges információt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!