Éltél már nagy szegénységben vagy komoly gazdagságban?
Mindkèt véglet érdekel, részletes történetekkel.
Nekem az elöbbiben volt csak részem sajnos, de nyilván csak a modern Európában,fejlett térségekben minösül szegénységnek.
Gyerekkoromban nem nagyon volt semmink, arra konkrétan nem emlékszem, hogy szó szerint éheztünk volna, de kevés ennivalónk volt.
Nyilván azóta van be nem a szokás, hogy nagyon lassan eszek, és nagyon kis adaggal beérem.
Felnöttként már volt részem éhezésben is, egyetemi kollégiumban anno kb almán, kiflin meg vizes zabkásán éltem.
Késöbb elmentem dolgozni, mivel az állapotok miatt nem tudtam befejezni a tanulmányaim. Pékségben dolgoztam kisegítöként az elsö hetekben fizetetlenül, napi egyszeri étkezésért cserébe.
#5 ha kapnál 1-2 milliót azzal nem segítenének rajtad, mert azt elköltöd és ugyan olyan maradna az életed mint volt.
Nem tudom már hol hallottam ezt, nem pontos az idézet:
Ha egy szegény ember halat kér, akkor ne halat adj neki, hanem tanítsd meg halat fogni!
Apám lelépett, a nevelőapámmal az anyám meg felvette a lehető legtöbb hitelt, majd bebuktunk. Addig lett hirtelen kocsink, lakás felújítva, végre volt desszert ünnepek kivételével is (kisgyerek voltam, ekkor nekem ez gazdagság volt).
Aztán jöttek a sorozatos áram-kikötések, az ajtón dörömbölés és rugdosás (uzsorások), mikor elkaptak iskolából kifelé menet, hogy szóljak a szüleimnek, hogy fizessenek. Nagyszülők fizették a suliban az ebédet, az volt az egyetlen étkezésünk egy nap a tesómmal, otthon farkasként vetettük magunkat a száraz kenyérre is, legtöbbször az olcsón megkapható "előző napi sütésből megmaradt" kenyeret ettünk, áramot a szomszéd adott hosszabbítón keresztül. 2 havonta vettek egy doboz saját márkás vajat és mindig vékonyan kentük meg a kenyérszeleteket, hogy sokáig elég legyen.
Nálam és a tesómnál pont fordítva történt: nehéz magunkat leszoktatni arról, hogy most már van étel, ne habzsoljunk, ne együk túl magunkat (mindketten túlsúlyosok vagyunk), nem fog eltűnni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!