Vérmérséklet alapú személyiségteszt; nálatok is ellentmondásos az eredmény?
Korábban csak az MBTI-tesztet ismertem, itt a gyakorin bukkantam rá a vérmérséklet szerinti kategorizálásra /kolerikus, flegmatikus, melankolikus, szangvinikus/, azóta kitöltettem több ismerősömmel is és az eredményeink teljesen ellentmondásosak az alapelvvel.
Úgy olvastam, a kolerikus és szangvinikus személyiségek az extrovertáltak az elmélet alapján, míg a melankolikus és a flegmatikus típusok az introvertáltak. Ezzel szemben az egyértelműen extrovertált ismerőseim kapták ki fele-fele arányban a melankolikus és a flegmatikus eredményeket, nekem pedig INTJ-ként, azaz az egyik úgymond "legélesebben introvertált típusként" kijött a kolerikus vérmérséklet, aminek az extrovertáltokon belül is a leglobbanékonyabbakra, többségében az ENTJ-kre kellene illenie.
Sok helyen olvastam, hogy ez az elmélet a mai napig eléggé alapja a pszichológiai kategorizálásnak, de számomra az MBTI-hez képest komolytalanabbnak és felületesebbnek tűnik. Nektek mik az észrevételeitek? Nálatok is tudat jegyetekkel ellentétes végeredmény született?
Nos... Az MBTI egy pszichoanalitikus elméletre alapozott teszt. Megbízható és érdekes dolgok derülnek ki belőle! DE értened kell a különböző betűk jelentését... Ezt a tesztet ma is használjuk a pszichológiában.
A vérmérséklet szerinti kategorizáció viszont egy rettentően elavult (értsd több száz éves) elméletre épül... Ez érdekes elgondolás, de semmi köze a kettőnek egymáshoz, így nem várhatsz megfelelést :)
Nálunk jól kijött mindig a vérmérsékleti teszt is.
Ki kell tölteni egy másik kérdőívet használó tesztet is. Néha előfordul, hogy rossz a teszt :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!