A pestiek miért mondanak á-val olyan szavakat, mint pl. a "párfüm"?
Az magyarul parfüm. De Pesten párfümnek mondják.
A körút és a kör az kőrut és kőr.
Ez miért van?
Érdekes én 10 éve élek Pesten de még egy "pestitől" sem hallottam kirívó beszédet.
Na meg nem mintha nem lennének meg a helyi "miértmondjákígy" tájszólások bárhol az országban, vagy a világban.
Én például szabóóócsiként Ó-san is tudok beszélni, néha direkt rá is játszok. Bót, Nyócker. De az idősebbek inkább OU-san beszélnek. Lou, Bout, Nyouc. Szögeden meg Ő-znek.
Vagy nézd meg az angolt. Teljesen máshogy beszél egy amerikai, egy angol, egy ír. Vagy elég csak Texasra gondolni...
A magyarban eleve szokás, hogy az első szótagot szereti hangsúlyozni, megnyújtani. Lásd: a Valentin névből Bálint lett, a Johannes névből meg János.
A "kőrut"-at olyanoktól hallottam csak, akik nem egész életüket töltötték Pesten, hanem odaköltöztek. A "párfüm" és társait csak idősebbektől hallottam, meg a Szomszédokban, igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!