Gáz, ha valakiről kiderül, hogy autista?
Mármint a gáz alatt azt értem, hogy ha kiderülne az ismerősötök közül valakiről ez, szánnátok és azt gondolnátok, hogy szellemi fogyatékos és úgy viselkednétek vele a továbbiakban, mint egy kisgyerekkel vagy egy idiótával?
Ugyanis mások is mondták már, hogy nagyon fura vagyok és egyszer valaki azt is hozzátette, hogy autisztikus vonásaim vannak és utánaolvastam, miről lehet felismerni, ha valaki autista és tényleg sok dolog igaz rám..De pszichiáterhez nem szeretnék elmenni, mert egyrészt félek, hogy ő is megerősít abban, hogy hülye vagyok, másrészt nem igazán látom értelmét annak, hogy megtudom magamról, hogy az vagyok. Sőt, még kifejezetten szánalmasnak is érezném, ha pl. az iskolában emiatt máshogy kéne osztályozniuk a tanároknak, mint a normális embereket, meg félek attól is, az ismerőseim hogy reagálnának, ha ez kiderülne rólam, biztos lenne, aki, mint már fentebb is írtam, úgy beszélne velem, mint valami kisgyerekkel vagy egyesek elkerülnének...
Amúgy nem is vagyok teljesen biztos abban, hogy autista lennék, mert az ilyen "autisztikus vonásaim" szerintem nem ok nélkül..vannak. Szóval pl. igaz rám az, hogy nem szeretem, ha a közeli családtagjaimon kívül mások ölelgetnek, bár ez nem is értem, miért kifejezetten az autisták jellemzői, vannak más ismerőseim is, akik nem szeretnek minden jött-ment embert, még a barátaikat sem ölelgetni meg puszilgatni, mégse autisták, legalább is én nem tudom, hogy azok lennének..Meg vannak ilyen "rituáléim", pl. amikor itthon előveszek egy poharat, megtörlöm a szájánál, de azt is azért csinálom, mert anyám mosogatás után ilyen konyharuhákra rakja az elmosott poharakat és arról ráragad egy csomó kis szösz a szájukra és valamiért nincs gusztusom szöszös pohárból inni. Meg amikor zuhanyzásnál a lábamat mosom, ügyelek arra, hogy mindkét lábamon a lábujjközeimet ugyanannyiszor töröljem át XD Valamint vannak ilyen fura szokásaim, amiket leginkább akkor csinálok, amikor beszélnem kell valakivel, akivel nem vagyok olyan közeli viszonyban, pl. állandóan tördelem a kezem, simogatom a hajam, ilyesmi. De ezeket is csak azért csinálom, mert az iskolában kb végig kiközösítettek és emiatt nincs túl sok önbizalmam és már kb rettegek attól, hogy idegenekkel kell beszélgetnem, mert közben azon kattog az agyam, hogy mit rontottam el vagy mit mondtam rosszul már megint, stb. És ezek a kéztördelés, hajsimogatás, stb. dolgok valamennyire megnyugtatnak.
Bocsi amúgy, hogy ilyen regényt írtam >.< Bár valamennyire jól is esett kiírni ezeket magamból, mert másokkal nem merek ezekről beszélgetni..Szerintetek ezek alapján autistának tűnök? És ha mondjuk egy orvos is megerősítene ebben, hogy az vagyok, az milyen következményeket vonna maga után, hogy viselkednének velem a körülöttem lévők?
19/l
tuti hogy nem vagy autista, ezért nem jók ezek az internetes önjelölt dokik meg fórumok..beképzelsz valami bajt, ami nem is létezik. én se szeretem ha ölelgetnek, meg az hogy eltörlöd a pohárrol a szöszt az is alap..aki máshogy tesz az igénytelen, ettől te nem leszel autista..meg a többitől se. Ráadásul egy autistán nagyon lehet látni, hogy az..legtöbbször már a kinézetéből is...ne képzelj be magadnak ilyeneket pls :D
23f
Igen, itt inkább a környezeti hatások játszanak be nálad is. Én is ilyen furcsa élőlény vagyok, eszébe nem jutott senkinek leautistázni, pedig nekem is vannak ilyesmi dolgaim. Majd ha nem leszel sokáig kiközösítve, és megfelelő környezetben leszel, ezek kikopnak :)
23F
Ezek alapján szerintem nem vagy autista. Egyébként aki autista, azon az ismerősök valószínűleg látják, hogy valami nem oké, szóval nem nagy lesz meglepetés amikor papírja lesz róla, nem viselkednek vele máshogy. Az autizmusnak is vannak különböző fokozatai, vannak akik teljes életet élnek, érettségit, diplomát szereznek, és vannak, akik egész életükben gyámra vannak utalva. Nekem is van autista ismerősöm, kb 2 éve derült ki, de már kiskora óta látni lehetett rajta, hogy más, mint a többi.
Amúgy a legtöbb embernek vannak autisztikus tünetei, de ez nem jelenti azt, hogy autista.
"Gáz, ha valakiről kiderül, hogy autista?"
Egyáltalán nem.
", szánnátok és azt gondolnátok, hogy szellemi fogyatékos és úgy viselkednétek vele a továbbiakban, mint egy kisgyerekkel vagy egy idiótával? "
Nem szánnám. Máshogy viselkednék vele, mert tudom hogy nehézségekkel küszködik, ezért megértőbb lennék. Nem lenne semmi bajom vele. De ha azt kérné, ne viselkedjek másképp, akkor nem viselkednék másképp.
"Szerintetek ezek alapján autistának tűnök?"
Nem. Én például mindig teljesen megvizsgálom a poharam, tálam amiből eszek, és ha 1 kis piszok van rajta akkor már azonnal másikat keresek, mégsincs OCD-m, és nem vagyok autista.
A körülötted lévők valószínűleg furcsálnák, mert nem tudják hogy kell kezelni az ilyet.
Én 99%-ban biztos vagyok benne, hogy autista vagyok. Az autisták minden egyes tulajdonsága jellemző rám csecsemőkoromtól kezdve (bakker, kirázott a hideg, mikor olvastam, hogy az autista totyogó gyerekek lábujjhegyen szoktak járni, engem meg 1,5 évesen ezzel a problémával vittek ortopédushoz!).
De kit érdekel? Vannak hobbiaim, amik szórakoztatnak, nem vagyok teljesen elszigetelve a társadalomtól és nekem aztán nem kell papír róla, hogy hü lye vagyok. Ügy lezárva.
"nem kell papír róla, hogy hü lye vagyok."
Ha autista vagy nem egyenlő azzal hogy hülye vagy, csak a sok gyökér, akik igazán hülyék, és fogalmuk sincs mi az az autizmus, elkönyveli őket hülyének.
Rengetegszer olvastam már, hogy autista férfi 1 hét alatt megtanult egy nyelvet, vagy egy másik autista srác helikopterrel fél óráig fent volt London fölött, majd mikor lejött lerajzolta hihetetlenül pontosan Londont. Nem, a hülye nem ez. A hülyék az átlagemberek, akik egész nap stresszelnek minden miatt, akik elítélik a másikat gondolkodás nélkül, és kiközösítik a másikat mert más mint a többi, satöbbi.
De jó, hogy megtaláltam ezt a kérdést. Én ma olvastam az autizmusról és elég sok minden van, ami igaz rám. A kommenteket olvasva talán mégsem vagyok.
Nekem a kommunikáció nehézkes, sokszor leblokkolok. Másik meg az érintkezés. Akkor is nagyon feszült tudok lenni. 25/f
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!