Kire mondják azt hogy személyiségzavaros? Egyik ismerősömet ezzel diagnosztizálták.
Nekem az a véleményem ha akarja az ember mindenkire lehet mondani. Én is olvastam a neten ezzel kapcsolatban, semmi értelme, azért bonyolult.
Aki nem szimpatikus a másiknak az máris személyiségzavaros lesz, nagyon "komoly".
2-es, amiről te beszélsz, az a disszociatív személyiség/tudathasadás, nem pedig a személyiségzavar. A személyiségzavar ezt is magában foglalhatja, de rengeteg egészen más fajtája is lehet.
Ez egy gyűjtőfogalom.
Ez olyan, mint ha azt kérdezném, hogy mi az a vírusos megbetegedés? Mennyire súlyos? Nem lehet rá válaszolni, mert a náthától kezdve az AIDS-en át az eboláig rengeteg különböző vírus van, különböző súlyossággal és tünetekkel.
A személyiségzavar is ilyen. Egy személyiségzavar lehet olyasmi is, amit hétköznapi szóhasználattal csak enyhe jellemhibának, vagy furcsaságnak mondanánk, de lehet olyan is, ami miatt önellátásra szinte alkalmatlan a beteg. Rendkívül széles a skála.
(Egyébként tényleg létező jelenség, hogy olyasmire is ráhúzzák a személyiségzavar diagnózist, ami igazából nem is betegség... de természetesen most nem a kőkemény esetekről beszélek. :))
Rengeteg fajtája van, így önmagában nem diagnosztizálnak vele, megnevezik a fajtáját is, amit az ismerősödtől kellene megkérdezned. Vannak súlyosabb és kevésbé súlyos fajtái, és ezek is lehetnek kevésbé vagy kritikusan fellépőek.
Ezeket ismerem:
Borderline, Schizoid, Paranoid, Disszociális, Antiszociális, Hisztérikus, Kényszeres, Függő, Szorongásos.
Ezek a fajták is gyakran egybefolynak, és a kiváló szakemberek is vitatkoznak néhányuk létezésén/diagnosztizálhatóságán. A tévhit is rengeteg körülöttük, így a legjobb az, ha az ismerősöd/te/közeli kapcsolatai tájolják be a súlyosságát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!