Mi történt a mai gyerekekkel?
Tudom, változik a világ, elgépesedik, változnak a szokások, de ennyire? Tíz éve még én is gyereknek számítottam(most 24 vagyok), de a mostani gyerekek szörnyűek. Pl. Aranyos, normálisnak látszó kb. 12 éves kislány, korához illő öltözetben még smink nélkül sétál a hasonló barátnőjével, erre nézem, cigarettáznak - de csak olyan trendiként, le se tüdőzi. Aztán a fele cigit elnyomta a közeli kukában.
Az egyik rokonom, 6 éves, iPadje meg mp3 lejátszója van és olyan káromkodásokat beszól nekem, hogy csak nézek. Elmondom az anyjának( aki közeli rokonom) és erre csak nevet rajta, hogy "leosztott a lánya".
Mögöttem a buszon beszélgető, nagyjából 14 évesnek kinéző fiúk meg arról beszéltek, hogy mennyire beb*sztak és füveztek az este.
Nem vagyok se irigy, se régimódi ezzel kapcsolatban, csak szimplán rácsodálkozom, hogy ennyit változott a világ? Vagy csak nekem tűnik ez olyan furának? Rácáfolásokat szeretnék olvasni.
Na ja, tényleg. Igazatok van... Pedig nem akartam soha felnőni :D
Ment a zöld kéz, köszi%
Cigarettások korábban is voltak, azt már nagyszüleim is úgy mesélték. Volt nekem is általánosban osztálytársam aki azzal dicsekedett 12-3 évesen hogy az apjával együtt cigiznek, aztán most teljesen össze van esve.
Vagy visszagondolva mi is annyit káromkodtunk óvodában, mert ez volt a "menő".
Az ipad, mp3 sem újdonság, régen volt helyette cd lejátszó, hifi, vagy gyakorlatilag általános suliban csak 1-2 embernek volt számítógépe otthon. Vagy régen is volt csomó dolog amiről csak álmodtam, mountain bike, bmx, game boy, távirányítós autó.
Igazából mindig mondják hogy köztük vannak a jövő tudósai, mérnökei...ja, meg jövő bolti eladói, gyári munkásai is... :D
Én 27 éves vagyok, nekem is furcsa, de szerintem inkább azért, mert felnőttünk és sok dologra most csodálkozunk rá, pedig a mi időnkben is megvoltak. :)
12-13 évesen voltak olyan osztálytársaim, évfolyamtársaim akik cigiztek. A gimis gólyatáborban a fél osztály ivott, sokan túl sokat is, voltak akik hánytak (ez ugye 14-15 évesen). 16 évesen több osztálytársam is volt, akik diszkóba jártak hétvégente és a füves cigit sem vetették meg. Az egyik általános iskolai oszt.társam 8. osztály végén hetekig hiányzott, nem tudtuk miért, hát később kiderült, hogy abortusza volt...
Ami a technológiát illeti, szerintem a mi gyerekkorunkban is ugyanúgy függők lettek volna a gyerekek, ha akkor már létezett volna ez a technika. Nem a gyerekek változtak, hanem a technológia, ha akkoriban lett volna okostelefon, mi is azon csüngtünk volna valószínűleg.... Nekünk az internet előtt ott volt a Gameboy, Tetris, a "butatelefon" a maga egyszerű játékaival, a számítógépes játékok, a TV... ezek nekünk is megvoltak, és hát elég sok gyerek ezeken függött a mi időnkben is.
Az meg érthető, hogy mióta internet van, még inkább rátapadnak a gyerekek (ahogy a felnőttek is...), hiszen rengetegféle szórakozás elérthető rajta.
Ami tényleg változott szerintem, negatív irányba, az a szülők hozzáállása. Sokkal lazábban nevelik sokan a gyerekeket, ami sajnos nem mindig pozitív, és olyan hatásai is vannak, mint a káromkodó óvodás vagy az elkényeztetett, hisztiző gyerekek. Ebből a szempontból én is látok változást, és nem örülök neki.
37 vagyok, és azt kell, hogy mondjam, hogy sok minden nem változott...
Mikor mi voltunk ennyi idősen, nekem is voltak olyan osztálytársaim, akik cigiztek a tornaterem mögött, apu szexújságait olvasgatták a haverokkal, és kis pi.csányi szoknyákban, kiló sminkkel járkáltak kislányok a pasijukhoz, titokban.
Mindig is voltak ilyenek, és lesznek is.
Van, aki azóta átlagos, tisztességes családanya/családapa lett, nem iszik, nem dohányzik, meg van olyan is, akinek nem sikerült továbblépni, és a mai napig főállású kocsmatöltelék.
Főleg akkor tudok jókat röhögni, mikor azt látom, hogy hasonló korú gyerekeik vannak, és épp nekik tartanak hegyibeszédet, hogy hogy kéne viselkedni 12 évesen. :D
Akkor is voltak olyan szülők, akik vért izzadtak, hogy a lázadó gyerekből normális felnőttet neveltek, meg voltak olyanok, akik tojtak bele, csak nekik ne kelljen vele foglalkozni.
Sőt, a 62 éves apám is mesélte, hogy mekkora verést kaptak a bátyjával, mikor ötödikben kipróbálták a cigit a széna mögött, és felgyújtották az egészet. Aztán a nagymama sírva ölelgette őket, mert nem is a cigi miatt volt megijedve annyira, hanem hogy a két hül.yegyereke felgyújtja magát.
Annyi a különbség, hogy mikor te voltál 12, még nem tudtál ezen felháborodni, mert nem láttad, mi ebben a rossz, ma pedig már igen. :)
Ennyit változott a világ..
Amikor még én voltam gyerek, már a "kabbe" is csúnya volt, és a legnagyobb fenyegetés a "Megmondalak az anyukádnak" volt. :D
A mai fiatalok borzasztóak, csak aza aj, hogy már nem tartozunk közibük.
Pablo Picasso
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!