Azok az emberek, akik nem tudnak helyesen írni, mit gondolnak a helyesen leírt szavakról?
Szerintem észre sem veszik. Pont az előbb gondolkodtam el egyébként ezen, mert volt egy kérdés, amire valaki válaszolt és abban így írta az "ilyen" szót: ijen.
Nekem a hajam égnek állt tőle, valaki válaszolt is neki, bár nem hívta fel a figyelmet a hibára, de a válaszában használta az ilyen szót.
A következő válaszban ismét rosszul használta a hozzászóló az ilyen szót, megint csak "ijen" lett belőle. Szóval szerintem észre sem vette.
Utolsó szívemből szóltál.
És van aki még fokozni tudja: milyen helyett mien, tiéd helyett tijéd sőt láttam már tilyéd-et is.
A diszgráfián túl lehetnek még más "enyhítő körülmények" is. Pl. rengetegen vannak, akiknek a hallásukkal van gond. Valaki írta zöngés-zöngétlen párokat. Vannak akik meg sem hallják igazán a különbséget, ezért írják rosszul. Hétköznapi életben, beszélgetés közben viszont észre sem lehet venni, hogy rosszul hall.
Másik ok, ha valaki sosem tanult magyarul helyesírni. Aki nem magyar iskolába járt, az valószínűleg sosem fogja megérteni, hogy egy olyan nyelvben, ahol nagyáltalánosságban mindent úgy írunk ahogy ejtünk, miért vannak kivételek. Illetve ezeket a kivételeket senki " nem verte belé" fiatalkorában, így felnőttként már kicsi a valószínűsége, hogy megtanulja.
Persze mindez nem jelenti azt, hogy nincs olyan helyteleníró, aki egyszerűen buta és/vagy igénytelen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!