Hogyan tudom azt elérni, hogy rendesem meg tudjam fogalmazni a problémáimat vagy amit mondani szeretnék?
Azért nem tudok emberekkel beszéletni, mert sose tudom gyorsan megdogalmazni amit mondani szeretnék.
A problémáimat sem tudom rendesen kifejezni szavakkal.
Es ha szemtől szemben beszélgetek valakivel iszonyu zavarban vagyok, pont ez miatt..
Annakidején hasonló probléma miatt amikor egyedül voltam otthon kitettem a stoppert és meghatároztam, hogy egy-egy dologról 2 percig kell beszélnem hangosan(!). Eleinte nagyon nagy kínlódás volt, de egyre jobban ment. Ahogy a legtöbb dolognál: gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás. Először otthon, magadban, aztán tükör előtt, aztán ismerősökkel, utána meg olyanokkal ahol nincs tétje a dolognak (pl. bolti eladó, egy tanfolyamon összefutsz valakivel akit lehet, életedben nem látsz többet) és utána bárkivel, akár a főnököddel is tudsz beszélni. Hogy ez 1-2 hónap vagy 1-2 év az rajtad múlik.
Ezen kívül találj rá a probléma okára. Tehát: azért nem tudom megmondani, mert lassú vagyok. Ha csak és tényleg ez a probléma akkor bizonyos esetekben (néha) mondhatod a másiknak, hogy ne haragudj, kicsit lassan tudom csak megfogalmazni a problémámat. Ilyenkor az emberek többsége türelmesebb lesz. Persze senkinek nem végtelen a türelme.
Másik lehetőség, hogy sablon szövegeket gyártasz. Megfogalmazod magadban és begyakorlod és mire találkozol azzal akinek el akarod mondani már megvan a kész sablon. Lehet, kicsit iskolásan fog hangzani, de legalább ki tudod fejezni amit akarsz.
Még egyszer: gyakorlás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!