Sok ember hogy képes magára erőltetni egy hatalom céljából kitalált kész értékrendet? Hogy lehetnek ennyire sötétek?
Egyáltalán hogy képesek elfogadni, és követni? Mi szükségük van arra, hogy bármilyen utasításokat és szabályokat kövessenek? Miért jó nekik, ha meg van szabva mit tehetnek és mit nem? Miért nincs szabad akaratuk, saját értékrendszerrel? Miért nem látják át mire megy ki az egész hercehurca?
Bevállalják, hogy egész életüket egy kitalált értékrend szerint élik le, amit fogalmam sincs miért, de teljesen hihetőnek tartanak. Úgy pattognak ahogy más fütyül, a sötét, elborult kis agyukban képtelenek realizálni a helyzetet.
Hogy hihetnek bármiféle istenben a XXI században?! Ehhez iszonyatosan butának és befolyásolhatónak kell lenni.
Hallottam már olyan kifogást is, hogy "ha olyan rossz dolog a vallás, akkor miért követik milliók világszerte?", Kicsit sem zavarja őket, hogy azért tudtak fennmaradni a vallások, mert aki ellenük volt azt kinyírták. Így könnyű terjeszteni valamit... megfélemlítéssel, erőszakkal. Ilyenkor természetesen én vagyok a gonosz, buta, tudatlan, paraszt, amiért ilyet merek feltételezni, és nem állok közéjük.
Tipikus birka effektus. Amit sokan követnek az tuti hogy nem lehet rossz, mert ennyi ember nem tévedhet, ezért ha szakadékba rohannak, rohanjunk velük, biztos tudják mit csinálnak... lószart tudják! Azt sem látják hogy irányítják őket, hova tartanak...
Önmagát generáló folyamat.
Tömeg manipuláció, legális bűnözés, amit törvénybe ütköző megfékezni, mert valakinek haszna van belőle.
Ez a kérdés fárasztó, de nagyon. Kérdező, javaslom olvasgass szociológiai könyveket, mert ezen kérdések megválaszolásához szükséges szociológiai ismeret. Kezdetnek javaslom Anthony Giddens: Szociológia című művét, elég könnyen olvasható. Illetve Andorka Rudolf: Bevezetés a szociológiába c. művét.
De magad is kereshetsz könyveket, javaslom az alábbi kulcsszavakat a kereséshez: érték, norma, kultúra
"Sok ember hogy képes magára erőltetni egy hatalom céljából kitalált kész értékrendet?"
Erre sok ok lehet, de ne feledd rengeteg embernek ez teljesen alap, így nincs erőltetés.
Kik magukra erőltetik, helyzetfüggően kötelezik magukat.
"Hogy lehetnek ennyire sötétek?"
Ez nem agyi szint függő.
"Egyáltalán hogy képesek elfogadni, és követni?"
Nem gondolkodással, agymosással.
"Mi szükségük van arra, hogy bármilyen utasításokat és szabályokat kövessenek?"
Helyzetfüggő. Ne általánosíts.
"Miért jó nekik, ha meg van szabva mit tehetnek és mit nem?"
Nem az, csak ezt hiszik.
"Miért nincs szabad akaratuk, saját értékrendszerrel?"
Agymosás, nem gondolkodás."
"Miért nem látják át mire megy ki az egész hercehurca?"
Tudatlanság, agymosás miatt.
"Hogy hihetnek bármiféle istenben a XXI században?"
Nem gondolkodsz objektíven.
Isten létezik, de ők hisznek egy olyan istenben amiket vallásokból szednek, nem tudnak olyan istent ami valós.
Nagyon tudatlan vagy, de egyet értek a sok semmit elHÍVőnek.
"Ehhez iszonyatosan butának és befolyásolhatónak kell lenni."
Befolyásolhatóságra nevelték őket.
"azért tudtak fennmaradni a vallások, mert aki ellenük volt azt kinyírták."
Ez általánosítás s ez csak 1 ok.
"Ilyenkor természetesen én vagyok a gonosz, buta, tudatlan, paraszt, amiért ilyet merek feltételezni, és nem állok közéjük."
Ilyen emberekkel ne beszélj többé. Kommunikációban mérlegelés, gondolkodás, érvelés sorozat, akarat megértésre és megértetésre.
Ha valakivel nem tudsz kommunikálni, ne érintkezz vele.
"Azt sem látják hogy irányítják őket, hova tartanak... ... ... "
Pontosan. De ez jó.
Ha tudni szeretnéd miért, vagy csak kicsit felvilágosodni/informálódni, írj rám.
Mert baromi kényelmes úgy élni az életüket hogy nem kell gondolkodniuk, felelősséget vállalniuk, hanem egy "nagyobb" hatalom utasításait követik, sokak ezért is szimpatizálnak a diktatúrával.
Egyesek számára a gondolkodás és szabad akarat lehetőség, mások pedig foggal-körömmel küzdenek ellene és az észérvek ellen is csak a saját agymosott szövegüket tudják tolni. (Tisztelet a kivételnek, nem a vallásos emberek ellen vagyok mielőtt valaki félreértené.)
Kérdező, a válasz olyan hosszú hogy könyvet lehetne írni róla (néhányan már meg is tették), röviden összefoglalva csak azt tudnám írni amit egy előző válaszoló is írt, "mert így a kényelmes."
A megoldás egyszerű, az ilyen embereket el kell kerülni, ártani nem ártanak neked, szóval ne akadj fenn olyanokon hogy hogy élik az életüket, nem éri meg.:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!