Ti sem emlékeztek azoknak a hangjára, akivel már rég beszéltetek?
Emlékszem nagymamám hangjára is, keresztanyáméra is, mindenkiére aki meghalt, vagy akikkel nem találkozom.
Minden hangot és hangszínt fel tudok idézni, szerintem azért mert a zenei memóriám kivételesen jó.
Kis koromban volt olyan, hogy egy nő eljátszott nekem valamit zongorán. Nem egy bonyolult dalra kell gondolni nyilván. Akkor még nem is tudtam zongorázni, és 2 hét mulva visszajátszottam neki. Csodálkozott hogy kitől tanultam meg. Elég volt egyszer hallanom és benne maradt a fülemben. Sok ilyen dal volt amit így könnyen vissza tudtam énekelni bármikor. De ugyanez nem igaz semmi másra. Egy verset alig tudtam megtanulni vagy a történelmet, magyart, amivel meg is kínoztak suliban rendesen. Ezeknél blokkolt az agyam, ellenben a matek, fizika jól ment. Nem tudom hogy ez adottság, vagy fogyatékosság, vagy csak mi emberek különbözőek vagyunk és mindenkinek van ami könnyebben megy, van ami meg nehezebben. Pl én nem értem, hogy mások mért nem tudnak bármilyen hangszeren hallás alapján visszajátszani semmit, pedig így hallja az ember és könnyű. Gitáron is, furulyán, bármin.
Attól függ, hogy kinek a hangjára. Egyszerű ismerősnek, szomszédnak kevésbé.
De az 50 éve meghalt nagyapámnak annyira, mintha ma hallanám.Vagy a nagyanyámnak a horkolására.
Csak be kell hunynod a szemed, rágondolni, és biztos hallani fogod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!