Melyik szó lehet ez? (egy emberi tulajdonságot takar)
3 jelentése is lehet nézőpont szerint. A szó körbeírva:
Valaki segít nekem, hogy jobb legyen nekem.
Valaki segít nekem, hogy ezzel neki is jó legyen, így villoghat a sikerben.
Valaki segít nekem, de ezzel akaratlanul alám is tesz.
"Megmentési kényszernek nevezzük tehát azt, amikor mi magunk motiváltabbak vagyunk a másik problémáinak megoldására, mint ő maga. Ebből hosszútávon nem szokott jó kisülni. Az, aki erőnek erejével segíteni szeretne a másikon – és tegyük fel, valóban azt gondolja, hogy jót akar –, mivel túlzottan is a másik meggyőzésére törekszik, nem sikerül neki. Ennek oka abban keresendő, hogy annak a bizonyos másiknak, aki segítséget kért, több időre van szüksége a változáshoz, mint amennyit a segíteni szándékozó ad neki erre. Ráadásul a meggyőzésben egy kis erőszak is rejlik, ami automatikusan ellenállást vált ki.
A megmentési kényszerrel élők általában azért türelmetlenebbek, azért akarják gyorsan a változást, mert a saját életükben nem tudják olyan gyorsan megváltoztatni a dolgokat, mint ahogy szeretnék. Pedig éppen erre vágynak: gyorsan túl lenni a problémákon. De ahelyett, hogy a saját életükkel foglalkoznának, és szembenéznének annak kihívásaival, inkább másokéval törődnek. Egyszerűbb. Természetesen ez sem fekete vagy fehér, vannak eltérések abban, hogy ki miben, és milyen mértékben viselkedik így."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!