Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mért van az, hogy egy idő...

Mért van az, hogy egy idő után teljesen más terület tudósaira jön rá, hogy nyelvrokonságot vizsgáljanak?

Figyelt kérdés
Persze nem mindenki, de sokat hallani, hogy valaki mondjuk nyugdíjazott orvos, vagy botanikus, vagy akármi, és elkezd nyelvészkedni, mindenféle nyelvrokonságokra rámutatva. Miért van ez? A nyelvészek se oktatják ki az orvosokat, hogy nem is ott van a vese, ahol.
2016. febr. 19. 14:50
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Azért mert nincs törvénybe írva hogy egy ember élete során csak egy irányba fejlődhet és csak egy tudományhoz, munkához érthet. Lehet hogy valaki, aki hobbiból, érdeklődésből foglalkozik valamivel, az tájékozottabb mint akinek papírja van róla de nem ássa bele magát semmilyen témába és csak a kötelező alap tudást hozza.
2016. febr. 19. 15:59
 2/9 A kérdező kommentje:
De az embernek kell egy gát, hogy valamihez nem értek, nem szólok bele.
2016. febr. 19. 16:45
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
A nyelvek és népek rokonságának kutatása az elejétől fogva interdiszciplináris kutatás, tehát több tudományterület kutatásaira épül. Az első ilyen rokonságokat épphogy nem az ún, nyelvészek fedezték fel, hanem azok, akik utazásokat tettek és leírták a népeket, akikkel találkoztak. Köztük volt orvos, földrajztudós, pap, mindenféle. A nyelvészek csak ezután tudtak egyáltalán foglalkozni az összegyűjtött anyaggal, mivel ezek az utazók tették lehetővé magát az összegyűjtött anyagot. Később is régészek, botanikusok (elég itt a pollenanalízisre gondolni), antropológusok segítettek a kutatásban, majd a genetika fejlődésével biológusok és orvosok is. Ezek a szakemberek új szemléletmódot képesek megnyitni a kutatásban, mert olyan eszközök és háttértudás áll rendelkezésükre, ami adott esetben egy nyelvésznek nem. Pl. amíg a magyar őshazát keresték, a nyelvészek eleinte csak találgattak, majd amikor jött a pollenanalízis, sokkal szűkítettebb körben tudtak már keresgélni.
2016. febr. 19. 18:00
 4/9 A kérdező kommentje:
Ez jogos válasz, és igaz. Én arra gondolok, hogy beleszólnak olyan dolgokba, ami nem a szakterületük. Pl. egy nyelvész nem végez pollenanalízist, hanem a szakértők eredményeit használja fel.
2016. febr. 19. 19:21
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem bárki jogosult arra, hogy hipotéziseket állítson fel, ha beleássa magát egy adott témába, illetve a járulékos szakterületek bizonyos kérdéseibe. Aztán ha nem áll meg az elmélete, vagy több ponton vérzik, a szakértők nyugodtan szétszedhetik.
2016. febr. 19. 22:40
 6/9 A kérdező kommentje:
Rendben,köszönöm a véleményed.
2016. febr. 20. 09:56
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

"De az embernek kell egy gát, hogy valamihez nem értek, nem szólok bele."

Ahogy előttem is írták, ha ért hozzá, akkor lehet jobban tudja mint egy nyelvész, ha meg nem, akkor a nyelvészek mint szakértők úgyis meg tudják érvelni hogy miért nincs igaza.

"Én arra gondolok, hogy beleszólnak olyan dolgokba, ami nem a szakterületük."

Nem mindenki ezt csinálja? Az átlag ember is szeret okosabb lenni mint a politikus, vagy az orvosa, vagy az autószerelője, még ha nem is ért hozzá. Másrészt ott vannak az olyanok is mint te, akik megmondják hogy "ne szólj bele én jobban tudom.

2016. febr. 20. 11:52
 8/9 A kérdező kommentje:

"Ahogy előttem is írták, ha ért hozzá, akkor lehet jobban tudja mint egy nyelvész"

Ezt túlzásnak érzem. Ha valaki ennyire okos, akkor úgyse róla szól a kérdés, mert ő akkor nem baromságot ír.

Lehet, hogy mindenki ezt csinálja, de az nem ennyire veszélyes. Ha egy autószerelő beszél bele a politikába, attól nem lesz senki, de mondjuk egy neves orvosnak hisznek az eberek.

De fent elismertem, hogy igazatok van, csak ezt még hozzáfűztem.

2016. febr. 20. 12:51
 9/9 A kérdező kommentje:

*nem lesz semmi

a senki elírás, nem úgy értem, hogy lenézem az autószerelőket, hanem hogy nem lesz attól még semmi következmény

2016. febr. 20. 12:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!