Pécsen miért félnek ennyire egymástól az emberek?
Komolyan mondom ennyi homofób embert egy helyen én még nem láttam...
Ez amúgy normális dolog? Mit érezhetnek? És hogy jutottak el idáig?
Megint én :)
Ja egyszer a busz engem is odacsukott. Vagyis csak a kezemet, és a táskám belül maradt. Még jó, hogy észrevette a sofőr. Mert akik az ajtóban álltak, egy szót sem szóltak.
Meg Spar... ül a pénztáros, nem ég a lámpája, beállunk a másik sorba. Mögénk egy csajszi a gyerekével. Erre a pénztáros a másiknak: "biztos nem tetszik a pofám! ". Én meg odaszóltam tök normálisan, mutatva a lámpát, hogy nem ég a lámpa, azért gondolja mindenki, hogy ninsc nyitva a pénztár. Erre én kapok a pofámba, hogy "és??!!! mert rossz!" úúú...
Mondjuk Bp-n meglepődtem, hogy az eladók, pénztárosok mennyire normálisak, kedvesek volta. Ég és Föld... Lehet a pénz miatt?... Ha 70 -et kapsz, vagy 170-et, nem mindegy... De azért ilyen alpári b-kó viselkedés, mint amiket te is írtál, nem indokolt. :/
Kiskoromtól általános iskola felsőig faluban laktam, ahova édesapám ágán még gyakran visszajárok. Utána Kaposvárra költöztünk, most pedig több éve Pécsre járok egyetemre. Jó párszor jártam és aludtam Budapesten is.
Tapasztalataim szerint Kaposvárhoz képest Pécs sokkal kellemesebb és sokkal normálisabbak az emberek. Kaposváron többször is megtámadtak, megakartak verni balhét kereső emberek és ki is akartak rabolni. Pécsen egyszer akartak rászedni a "megmondanádmennyiazidőhadnézzemmegatelefonod" klasszikus szöveggel.
Továbbá Pécsen még mindig rengetegszer megállok olyan helyzetekben a zebra előtt, amilyen helyzetben a pécsi sofőrök átengednek, de Kaposváron rég elütöttek volna. Ezt több ismerősöm is észrevette, aki kaposvári vagy Budapesti.
Amiket írtál, azok inkább általános dolgok, amik nem kifejezetten csak Pécsre, hanem szerintem úgy összességében minden nagyobb városra jellemzők.
- Becsukódik a busz ajtaja, odafut és belerúg erre kinyílik: Kaposváron konkrétan van 2-3 sofőr, akiknek az a hobbijuk, hogy ha nincs már fel és leszálló, de látják, hogy fut valaki a buszra, megvárják, hogy az illető odaérjen, majd ha odaért, becsukják előtte az ajtót és ott hagyják.
- Motoros a középső ujját mutatja a mellette elhaladó kocsi sofőrjének: A közlekedésben állandóan van feszültség. Igazából összességében a legtöbbe ember egyből észreveszi más hibáját, a sajátját pedig nem. Jó pár olyan sofőr ismerősöm van, aki pl. eltéved, bénázik és mentegetőzik, hogy hoppá... De ha más sofőrnél látja ugyanezt, egyből ordibál és szidja.
- Ha valaki valamilyen okból ideges és elejti a táskáját a körülötte lévők kiröhögik jó hangosan: Ilyet még soha, sehol nem tapasztaltam. Se Pécsen, se máshol. Az esetek többségében általában jött valaki, aki segített vagy épp én mentem.
- Szórakozó hely parkolójában fut az egyik a másik után, hogy üthesse, miközben az közli, hogy még csak be se szólt: Ez is elég általános dolog. Kaposváron ezt minden hétvégén láthatja az ember a helyi szórakozóhelyeken. Napközben pedig a város főterén, kórháznál, meg pár városrészben. Pécsen is vannak rosszabb részek és balhék is előfordulnak, de legalább vannak jobb helyek, ahol valamennyire szűrik az embereket.
- A buszsofőr üvöltözik a felszálló utassal, hogy az adott település hányadik megálójáig kéri a jegyét, majd miután az utas kért értetlenül elnézést, a sofőr remegő kézzel elveszi a pénzt és jegyet ad de úgy hogy felé se néz: Gondolom távolsági busz. 1 db köszönninemtudóképberágozós bunkó sofőrön kívül nem tapasztaltam rosszat még egy távolsági buszsofőrrel sem.
- Az anyukát nem engedik leülni a buszon babával a fiatalok mondjuk ez tipikus...: Ezt sem igen tapasztaltam még sehol. Persze, vannak bunkó fiatalok, de minden korosztályban van ilyen. Olyat még nem láttam, hogy láthatóan terhes nő nem kapott volna helyet. Sokszor a fiatalok teljesen belemerülnek a kütyükbe, de nyugodtan meglehet őket kérni, hogy adjanak helyet. Más korosztály, más szokások.
- Az egyik utast a buszon hátulról képen üvölti kopasz bácsi, hogy "anyád pi**csáját mocs*kos cig***" amire persze semmi reakció senkitől így egész úton hallgathatjuk: Őszintén milyen reakció érkezzen? Valószínűleg ha bárki visszaszól, annak annyi. A közösség meg sehol, semmiért sem fog kiállni ismeretlenek mellett. Viszont Kaposváron pár buszon megkaphatod ezt a dolgot máshogy is, amikor konkrétan terrorban tartják az utasokat (néha a buszsofőrt is) a kisebbségiek. Sőt, volt, hogy előttem kiabálta le egy idősebb cigány illető a fiatalokat, hogy miattuk van szégyenben a cigányság. Szóval ilyen is mindenhol van sajnos.
- A pénztáros üvölt a vevővel mert, hogy ez mégse annyiba kerül mint amennyinek hiszi: Vannak valóban értetlen vevők, akik úgy érzik, hogy a múlt heti akcióról jobban tudják, hogy tart e még, mint a pénztáros. Persze, nem szép dolog kiabálni a vevővel, de volt már hogy én pótoltam ki az előttem álló vevő pénzét, miután röpke 10 percig értetlenkedett, nekem meg ment a buszom. A pénztárosok türelmét pedig rengetegszer csodálom, de nem lep meg, ha elszakad a cérna a műszak végén.
- Öreg néni alig ér át a zebrán a kocsis majdnem elüti és rá is dudál jó hangosan, közben kiüvölt az ablakon remegve: Erről írtam, de tény, hogy mindenhol vannak h*lye sofőrök.
- Egy társaság csúnyán néz (mintha ölni tudnának) 2 angolul beszélő külföldi egyetemistára fél órán keresztül a parkban.: Kaposváron bárkire csúnyán néznek és ha belemersz nézni a szemükbe, utánad mennek és megvernek.
Eddig melyik másik városban éltél még vagy melyik városhoz hasonlítva gondolod, hogy Pécs rosszabb? Az lehetséges, hogy az emlékezetedben jobban megmaradnak a negatív események és úgy érzed, hogy ott sok van, ahol élsz, mert személyesen átéled?
Az utolsó kommentelő nagyon szépen megfogalmazta mondanivalóját, köszönöm szépen elgondolkodtatóak a leírt személyes tapasztalatok is!
Azonban elképzelhető, hogy valaki felismert engem, privát üzeneteket kaptam (ezzel persze semmi gondom nincs, egyébként az sem kizárt, hogy pont az utolsó kommentelő lenne az illető, van tippem hogy ki is lehet valójában :D)
Teljesen mind1 én mindenesetre itt szeretném megőrizni a saját és az ő anonimitását.
Mindenesetre örülök ennek az eszmecserének és valóban igaz, hogy nem érdemes általánosítani az alapján, hogy pont Pécsen láttam ezeket az eseményeket. Szerencsére csak szemtanúként volt részem a leírt szituációkban ha jobban belegondolok morcos pénztároshoz volt már szerencsém, de az tipikus manapság...
Ahogy említettem én egy kis városban élek, nem szeretném itt megnevezni. Itt is vannak persze ugyanúgy jó - rossz emberek ahogy mindenhol. Ennek ellenére mégis úgy gondolom itt a légkör sokkal nyugodtabb és barátságosabb a pécsinél. Igaz, hogy itt kevesebb ember lakik és nem annyira zsúfolt mivel kisváros, de mégis nekem furcsa az, hogy ekkora a különbség és csak erre akartam rávilágítani.
És hát igazából ezt a Kaposvári helyzetet a leírt személyes tapasztalatok alapján nem szívesen ismerném meg... szomorúnak tartom és átérzem azt is.
13 as te marhára rasszista lehetsz... Csak sajnálni tudlak összességében, mert az ilyen emberek sose lesznek boldogok.
Ilyen egyszerűen működsz: volt x meg y akik cigányok és rosszat tettek. Te pedig haragszol z re emiatt aki tegyük fel szintén cigány de nem terrorizált még soha senkit életében... Gratulálok a gondolkodásodhoz. De tudod mit maradj egy rasszista szar ha neked úgy jó :) én már csak sajnálom és kinevetem az ilyeneket, és hálás vagyok,hogy nem vagyok ilyen! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!