Nők, lányok, akkor most hogy is van ez?
Olyan munkahelyen dolgozom, ahol sokkal több nő van mint férfi, gyakorlatilag az időm nagy részét nők között töltöm. Namost, pár hónapja az egyik kollegina elkezdett olvasni egy Marquez könyvet, és annyira dicsérte, ajánlgatta, hogy a többiek is elkezdték olvasni. Azóta falják ezeket, és a munkaidőben is erről beszélnek, a Száz év magányról, a Szerelem a kolera idejénről stb. Jó, persze másról is, de mostanában ez ilyen sláger téma.
Mivel kíváncsivá tett a dolog, fogtam magam és elolvastam én is a Szerelem a kolera idején című regényt, már csak azért is, hogy ne tűnjek közöttük olyan kukának, ha ezekről beszélnek. Hát, mit mondjak, nekem nem tetszett a könyv, gyakorlatilag az első oldaltól az utolsóig össze-vissza dug az összes szereplő, az egész könyv át van itatva a tömény erotikával, szerelemmel, és benne van ez a macsós latin virtus :D Vagy hogy mondjam. A szerelemmel még semmi baj nem lenne, de ez tényleg latinosan van tálalva, tehát a férjes családapák össze-vissza csalják a feleségeiket, a nők is össze-vissza csalják a férjeiket, és sokszor még a nemi aktusokat is részletezi. Nekem az tett be, hogy még a 80 éves öregek is össze-vissza kúrnak, gyakorlatilag az egész könyv egy hatalmas kúrás az elejétől a végéig.
Ezzel nem is lenne semmi baj, de akkor miért van az, hogy a munkatársnőimnek mindig az a mániája (és úgy alapból a nőknek), hogy a férfiak ne csalják meg a nőket? Ez azért ütött szöget a fejembe, mert elő szokott fordulni, hogy neten nézelődünk és egy-két csajra mondom, hogy de jól néz ki, erre nekem esnek, hogy de nekem barátnőm van, hogy mondhatok ilyet. :D Illetve egymás között is sírnak, hogy a pasijuknak biztos nem tetszenek, biztos ezzel meg azzal lenne szívesebben a pasijuk, volt már olyan, hogy egy-kettőt meg is csaltak, és ezen ment napokig a cirkusz, és persze ilyenkor mindig a pasi a sátán kutyája. És ilyen módon egyből nekem esnek, ha én is, dicsérni merészelek más nőt, és rosszul kell éreznem magam, hogy ránéztem másra, miközben barátnőm van.
Akkor hogy lehet, hogy viszont ezeket az "erkölcstelen" könyveket meg falják és "kielégíti" őket? Gyakorlatilag arról szól a könyv, hogy a szerelem és a szex különböző dolog, és attól, hogy két ember összeházasodik, még nem kell, hogy egymással szexeljenek, mert a házzasságban nem a boldogság a lényeg, hanem a stabilitás (ez el is hangzik a könyvben. Attól, hogy szerelmesek vagyunk, még tetszhet más is, vagyis a könyv zöld utat ad arra, hogy nyugodtan csald meg fűvel-fával, akit szeretsz, mert ha nem teszed meg, akkor öreg korodban bánni fogod, hogy elszalasztottad a lehetőségeket, mert csak egyszer vagy fiatal. És ezt imádják olvasni a munkatársnőim, viszont ha én rá merészelek nézni más nőre, akkor már nekem esnek, hogy barátnőm van. Akkor most hogy is van ez? Ezt szóvá is tettem nekik, de csak össze-vissza beszéltek, hogy ez szépirodalom meg bla bla... De nekem akkor is furcsa ez, és valahol álszentnek tartom őket.
Moderátoroknak üzenem, hogy ne rakják át a kérdést a könyvek kategóriába, mert nem a könyvről szeretnék beszélni, hanem az emberi vonatkozásokról.
Tudod, más dolog olvasni valamit és megint más átélni, amikor megcsalják az embert. Ezzel nem álltam egyik oldalt pártjára sem, csak mindenkinek a saját fájdalma a legnagyobb, a másokéról meg olyan szórakoztató olvasni.
Szóval könnyű bölcsnek lenni, amíg nem a te párod kefélik.
Szépirodalom mint blabla, pfff. :D
Na, figyelj. Nekem tetszett A Gyűrűk Ura, de azért nem akarok hobbitokkal járni, és ha nekem kéne megmenteni a világot, nem örülnék.
"Akkor hogy lehet, hogy viszont ezeket az "erkölcstelen" könyveket meg falják és "kielégíti" őket?"
A Szerelem a Kolera idején-t nem olvastam. Ellenben a 100 év magány egy Nobel-díjas regény. És abban is, ha belekezdesz, mindenki mindenkivel lefekszik, de gondolkodni kéne. Mert a 100 év magány pl. arról szól, hogy van egy család, ahol folyton ismétlődnek a nevek, a tulajdonságok (családon belül), és a család tagjai időnként (erkölcstelenül) vérfertőzést is elkövetnek, vagy kisgyerekkorú feleséget vesznek el. Ezt látod, ha nem értően olvasol. De a regény valójában arról szól, hogy 100 évben, egy család történetében összefoglalja az emberiség történetét. A legelső családapa még alkímiával foglalkozik, ő fedezi fel a földet, ahol laknak, ő alapítja a falut, varázslókkal barátkozik (legalábbis azt hiszi magáról) stb. Később meg is őrül, mikor a világ már nagyon másmilyen. Az utolsó generációban már egy színésznő lesz a lány, ha jól emlékszem, a párja már pilóta (repülő, háborúk stb.) A család középső tagjai forradalmárok stb. A varázslat helyét fokozatosan átveszi a tudomány. De az emberi tulajdonságok mégis öröklődnek tovább, és ugyanazok a tulajdonságok új élethelyzetekben, modern eszközökkel más jellegű dolgokat okoznak. Vagy például megjelennek azok az emberek akik ilyen bürokratikus rendszert vezetnek az addig békésen ellévő kis faluban.
Na most én nem szívesen olvastam a 100 év magányt, mert valóban sok olyan volt benne, amit az ember nem szívesen olvas. De nem tudom nem elismerni a művészi teljesítményt mögötte. Nem véletlenül volt ez az első dél-amerikai regény, ami híres lett nemzetközileg. Az egész emberiség összefoglalása 100 évben, bemutatva egy családon, allegóriákkal, metaforákkal, ez igenis valami.
Amikor elkezdtem olvasni az írásod, azt hittem, a kolléganőid ilyen Szürke 50 árnyalatát olvasnak. Akkor megérteném a felháborodást, mert annak semmi művészi értéke.
Szia, tudom, hogy van mögötte művészi érték, és egyébként én is sok szépirodalmat olvasok. De nem a könyvről szeretnék beszélni, és igazából a kolléganőim sem a művészi értéket nézik benne. Szerintem nekik a szürke 50 árnyalata is ugyanilyen szaftos könyv lenne, őket csak ez érintette meg benne. Tehát nem arról van itt szó, hogy én hogyan értelmezem a könyvet, és tudom, hogy Marquez nagyon híres író, de a kérdés a kolléganőimről szól, és ahogy ők a könyvről beszélnek, abból én azt szűrtem le, hogy nem az emberiség története érdekli őket, hanem hogy ki kivel dug és ez milyen izgalmasan van leírva, mennyire élvezik ezt olvasni. A többit nem értik... Bár amitől még oda vannak, a könyvek hangulata és varázsa.
A másik, amit írtál, az jogos, tehát attól, hogy egy izgalmas sztorit jó elolvasni, az ember még nem biztos, hogy szeretné, hogy megessen vele is. Viszont ezzel igazából azt mondod, hogy a könyvek világa is egy külön világ és az emberek világa is egy külön világ. Szerintem viszont nem így van. A könyvek szerintem a világnak amolyan leképezései ilyen-olyan szempont és témák alapján. Szerintem nem arról van szó, hogy ki mit akar átélni, hanem hogy ki miről mit gondol, és ez különböző dolog. Tehát attól, hogy nyilván ha ők Dél-Amerikában lennének, biztos minden hispán macsóval összefeküdnének, aki szerenádot ad nekik a fülledt éjszakában az ablakuk alatt - ezt szeretik elképzelni, hiszen szeretik a könyveket - szóval akkor miért szállnak rám, ha én meg szép csajokat nézegetek?
Akkor elnézést a kioktatásért, de ebben az esetben tőlük meg megkérdezned, hogy miért.
Igazából alapból ott a hiba, hogy ha egyikük sem a barátnőd, ennyiért nem kéne szólniuk.
Az igaz, hogy a könyv leképezi a valóságot, és én nem mondtam, hogy a könyv külön világ. Csak arra utaltam, hogy azonosulni egy karkterrel (megérteni őt) nem jelenti, hogy szeretnénk is olyan életet. Illetve a szerelem a kolera idején, mint mondtam nem olvastam a könyvet, de nem valami olyasmiről szól,hogy a nő meg a férfi hosszú időre elválnak? Ha például egy nő 30 éve várja, hogy mondjuk a férje hazajöjjön a háborúból, az nem ugyanaz a megcsalási szituáció, mint hogy Katika a szomszédban szexi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!