Akik lopott programot használnak, azok miért ítélik el a bolti lopást, miért nem lopnak máshol is?
Nem lopás. Csak illegális használat. Ha lekoppintom a windowst, és saját szellemi termékemként árulom, az lopás. Ha annyit kérnének a programért, amennyit ér, akkor mindenki megvenné. A bolti lopásnál pedig valóban eltűnik a tárgy fizikailag, amit valaki ellop. Így az eredeti tulajdonosnak nem lesz meg. Így a kettőt valóban nem lehet összehasonlítani.
A világ amúgy sem fehér és fekete. Ha pl. az operációs rendszerem a tisztaszoftver.hu-ról származik (amiért fizetni kellett annak idején, bár közel sem annyit, mint a boltiért), ami már megszűnt azóta, viszont nem írja továbbra sem, hogy lejárt a licenszem, akkor ez most lopás, vagy nem? Van jogom használni, vagy amikor az államnak lejárt a szerződése, nekem újra kellett volna rakni a gépemre a windows egy általam újra megvásárolt példányát?
Kicsit off, mivel nem a szoftverekkel kapcsolatos, de a másik kedvencem, amikor az artisjus tolvajoz le mindenkit, miközben minden üres adathordozóra kifizetteti a jogdíjat (törvényesen), mintha mindenképp illegális tartalmat tárolnánk rajta. Viszont ha amúgy is kifizettetik a jogdíjat, akkor miért illegális, ha valaki ingyen letölt valamit? Érdekesek ezek a szabályok.
Vannak zenészek, akik automatikusan ingyen elérhetővé teszik a műveiket, és a koncertekből élnek meg. Nekik hogyhogy megéri?
Gondolom szerinted a könyvtárba járás is lopás akkor...?
Amúgy majd akkor érzem magam rosszul, ha nem teszik tulajdonképp kötelezővé egyes cégek termékeinek használatát. Hiába vannak ingyenes alternatívák is, ha hivatalos szerveknél, kötelezően használandó keretprogramokat csak egy bizonyos oprendszerre csinálnak meg (és az is alig működik...). Megjegyzem ezeknél a hivatalos szerveknél is elég sok illegális használat van a poén kedvéért.
És valahogy az sem tud meghatni, amikor a túlfizetett sztárocskák és a hatalmas multik fejesei miattam kevesebbet szereznek néhány dollárral. A kis ember akkor se kap többet, ha én megveszem jogtisztán, ebben biztos lehetsz.
Kis fejlesztőket szoktam támogatni, mert ott tudom, hova kerül a pénz. Gyakran használt dolgokat pedig igyekszem ingyenes változatban megoldani vagy megvenni. De a tört dolgok miatt sem forgolódok éjjelente álmatlanul. :D
(Ha 20.000 lenne a Photoshop, akkor nem is lenne gond. Sokszor annyi...)
Nem tudnám kifizetni. Ha fejvesztés lenne a bünti, akkor sem tudnám megvenni, szóval nem keresne rajtam semmit a cég. Ez van. Csóró vagyok. Szóval gyakorlatilag semmi szív alatt nem tudnám megvenni, nem tudnának keresni rajtam. Akkor? Egyedül nekem lenne "károm", mert gyakorlatilag semmit nem csinálhatnék a gépemen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!