Ha nem segít a lokopédus, járj logopédushoz. Nem tudom, hogy mennyi ideje jársz, de idő míg sikerül eltűntetni, vagy legalább a beszédhiba mértékét csökkenteni. Kérdezd meg, hogy otthon hogyan tudnád gyakorolni a szüleid felügyelete mellett.
2014. dec. 10. 23:25
3/14 anonim válasza:
Vegyél egy nagy levegőt tátott szájjal, és kezdd el kifújni. Csinálj olyan hangot, mint amikor gargalizálsz fogmosásnál, majd fokozatosan zárd össze a szád. Amikor a fogaid kb. egy centire vannak egymástól, a nyelved tedd a felső fogsorod mögé lazán, és ugyanúgy fújd a levegőt, ezzel pörgetve a nyelved. Amikor rendesen pörög, akkor ne csak a levegőt fújd, hanem dúdolj, hangot is adj is hozzá.
2014. dec. 10. 23:52
4/14 anonim válasza:
Az "r" betűt én sem tudom normálisan kiejteni, szegény páromat is sokszor Loli-nak hívom és a repülő is sokszor lepülő.
Próbáld meg a megfelelő mondókákat mondogatni, hangosan, hogy gyakorold a hangképzést. Máshogyan nem megy, gyakorolni kell, sokat, nagyon sokat! Esetleg vedd fel ahogy mondod, hogy halld is "kívülállóként", hogy mit rontasz.
2014. dec. 10. 23:56
5/14 anonim válasza:
Telmészetesen így kell mondani, itt egy példa: BLÁJEN
Az én középső fiam szeptember óta jár logopédushoz. Érezhető a javulás, ő 8 hangot téveszt, közötte az R hangot is. Ami nagyon sokat segített szerintem például a nyelvmanó és különböző nyelvtorna gyakorlatok. Ezen felül a mi logopédusunk nagyon jónak tűnik nekem, a másikról csak rosszakat hallok és hogy semmit nem fejlődik nála a gyerek. Lehet, hogy célszerű lenne kipróbálni egy másikat. Gondolom hallásvizsgálatod van nem túl régi, ha nincs célszerű azt is megcsináltatni, mert állítólag a beszédhez a hallást is fejleszteni kell, mert az is lehet probléma.
2014. dec. 11. 06:07
8/14 anonim válasza:
Sokszor mond, hogy: répa, retek, mogyoró, korán, reggel ritkán rikkant a rigó.
2014. dec. 11. 06:25
9/14 anonim válasza:
Én is jártam logopédushoz régen, de nálam nem ért semmit. A kedvenc módszere az volt, hogy azt a fa kanálszerűséget (nem tudom a pontos nevét) a torkomban matatott és leszorította a nyelvem. A répa, retek...mondókától meg herótom lett.
Egyébként én a torkomból mondom az R-betűt, elvileg ha szándékosan figyelnek rá, akkor picit észre lehet venni, egyébként nem. A normális R-t nem bírom kimondani.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!