Ti melyiket választanátok?
Egyszer egy újságcikkben, ami kicsit nagy vonalakban foglalkozott a japán történelemmel, azt olvastam, hogy Oda Nobunaga egy kegyetlen hadvezér volt. Ám azt is hozzá tette a cikk írója, hogy ha nem lett volna ez az ember, aki a mi erkölcsi mércénkkel egy torz lelkű sátán, akkor az utódja egy kiskirályok hadakozásától véres Japánt örökölt volna. Ellenben ő elvégezte a piszkos munkát, vagyis az ellenállókat leigázta, behódoltatta és így újra egyesítette Japánt, ezért a taiko, később pedig Tokugava Sógun egy igen virágzó és stabil rendszert tudott kiépíteni.
Tehát ezzel kapcsolatban merült fel bennem, hogy az itt olvasó és válaszoló emberek vajon kit tennének hatalomra? Egy jó lelkű embert, vagy egy erős kezű, és ezzel együtt kegyetlen embert? Amennyire én tudom, közép út nem nagyon van. Jó körülmények között könnyű jónak lenni, ha pedig elszabadul a pokol, akkor ritkán adódik békés megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!