Lehet összefüggés az emberek szegénysége és butasága közt?
Hűha.. ez egy nagyszerű statisztikai példafeladat lehetne :)
Nos hogy van-e kapcsolat? igen, elképzelhető simán..
Nem mérvadó, gazdagok között is van udvariatlan buta ember, aki egy csavart nem tud behajtani a falba. és szegények között is vannak rejtett gyémántok.
21/F
lehet általánosítani...
sokat járok az országban, szinte minden megyében, megfordulok rengeteg helyen.
van összehasonlítási alapom...
az ország északi és észak keleti részében ez megfigyelhető...
minél szegényebb vidékre mész, annál jobban mérvadó a pénz és az egzisztencia.
ha pl egy szabolcsi kisboltba bementem kicsit lehasználtabb ruhában, az eladó úgy kezelt mintha ott sem lettem volna, még köszöni sem tudott...de mikor kicsit elegánsabb ruhában bementem akkor szinte hajbókolás volt, hogy az úr mit parancsol??
szinte szánalmas volt...
ezeken a helyeken figyeltem meg, h ha egy szegényebb ember megy be vásárolni, és esetleg vmi segítségért megy az eladóhoz, szinte lerázza, mint ha ő egy senki lenne, pedig az eladó is jobb esetben a minimálbért megkapja...de sokra tartja magát.
Nyilvánvalóan van, de nem "veleszületett" dolog, hanem a szegény ember neveltetése egészen más színvonalon történik, mint egy módosabbé, más minőségű táplálékot kap, más impulzusok érik, hasonló leszakadó néprétegből vannak a barátai, és máshol (vagy egyáltalán nem) fog továbbtanulni mint a módosabb réteg, ahol célzottabban tudnak foglalkozni a tanulással. Nyilván ez predesztinálja, hogy a szegény szegény marad, boldogtalanabb lesz, nincs iPhoneja hogy a Linkedin szakmai cikkeit böngéssze, stb. Ezt nevezed butaságnak?
A bunkóság viszont már nem szegény-specifikus tulajdonság, a legszegényebb emberek közül is van akit kenyérre lehet kenni, és egy dölyfös mutyizó vállalkozó pedig oda fog állni a rokkant parkolóba, és leköp ha szóvá teszed.
7-es
Hogy erre a kérdésedre is válaszoljak: Nem, nem azért nem mennek oda vállalatok és befektetők, mert a helyiek bunkók, hanem mert nincs piaci alapon hasznosítható tudásuk, végzettségük, elkölthető jövedelmük. Nyilván ez összefügg azzal, hogy gorombák lehetnek, de szinte minden mindennel összefügg...
Ahogy egy klasszikus is mondja: "Nem mindegy hogy egy lyukas fazék, vagy egy Goethe kötet esik a gyerek fejére a polcról. "
Azaz, teljesen más behatások érnek egy gyereket egy olyan környezetben ahol nem a mindennapi élet alapjainak a megteremtése a napi rutin. Egy anyagilag biztonságos családban megvan a lehetősége annak hogy tartalmas legyen a gyerekkor, persze ilyenkor sem mindenki él a lehetőséggel.
Így igen, van összefüggés. A környezet ahol felnő valaki és a látott minták nagyon is sokat számítanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!