Hogyan tudnám jobbá tenni a világot?
Aki sokat markol, keveset fog- tartja a közmondás. Ezért jó, hogy hozzátetted 'a hétköznapokban' Valóban: abból lehet csak kiindulni:
itt és most mi van.
És mit tehetek / mondhatok, ami jó ebben a helyzetben, mi az a szó /cselekedet, ami képességeim szerint a legjobb.
Lehet, hogy kevésnek tűnik, de ez olyan, mint amikor
József Attila ezt írja:
Légy egy fűszálon a pici él
S nagyobb leszel a világ tengelyénél.
Én is jobbá akarom tenni, még ha kis dolgokban is :) Mondom az én terveimet, hátha új ötletet kapsz.
- Szelektív hulladékgyűjtés alap szerintem az ilyen embereknek mint mi.
- Vízpazarlás mérséklése (nem fürdesz teli káddal, hanem gyorsan zuhanyzol)
- Vegyszerek mellőzése. Rengeteg káros anyagot juttatnak a vízbe, amitől algásodás lesz, és pusztulnak az édesvizek.
Alternatívának pl. nézz körbe a lukrécia kencéi nevű oldalon (bocs a minimális reklámért, de a kérdező szerintem értékeli, főleg, hogy az oldalnak nincs bevétele ebből, csak receptek vannak fent)
- Ha lesz gyerekem, akármennyivel is nehezebb, inkább mosható pelenkát veszek, nem eldobhatót. A mosással keletkezett plusz vízpazarlás sem olyan nagymértékű, mint amit az eldobható peleka gyártása közben művelnek. Illetve egy kisbaba szobatiszta koráig 2 tonna nehezen, vagy egyáltalán nem lebomló kakispelenkát produkál.
- Energiatakarékos háztartási eszközökre való beruházás.
- Napkollektor a tetőre
- Addig nem veszek autót, míg nem lesz egy Nissan Leaf-re valóm (igaz az erőművel sok káros anyagot bocsátanak ki, amivel ugye az autókat feltöltik árammal, de azt amúgy is kibocsátják most még)
A jövőben remélem átáll a világ az alternatív energiaforrásokra, pl. itt Magyarországon simán lehetne használni a geotemikus energiát, ha nem 50 milla lenne a kiépítése. Nevetséges ár ahhoz képest, hogy az anyagköltség és az óra munkabér nem kerül a töredékébe se. Csak ugye még nem éri meg az olcsó és ki nem fogyó energia használata, mivel olyan drágán építik ki, hogy nem hozná be a belefektetett pénzt egy élet alatt sem.
Szomorú.
Ja bocs, lehet félre értettem a kérdést.
Ha csak simán emberi jócselekedetekkel akarod jobbá tenni a világot, akkor elég az, hogy kedves vagy másokkal. Pl. segítesz egy kismamának felszállni a buszra ha nehezen megy neki, vagy ha elesik valaki az utcán, nem csak nézel mint rozi a moziban hanem oda mész segíteni.
Dicsérd meg munkatársa(i)dat, sulitársa(i)dat... Bókolj.
Keress mindig mindenkin, mindenkiben valami olyan pontot, ami valóban méltatható, és ne tartsd titokban a tetszésedet.
Nem csak az ő napját, világát dobod fel ezzel, hanem hosszú távon a sajátodét is.
(és nem nyalizásra kell gondolni.. Természetesen olyanoknak is muszáj bókolni, akiktől semmire nem számíthatsz. Nekik főleg.)
Pont ilyen címe van egy könyvnek: Tegyük jobbá a világot, de hogyan?
Amúgy választhatsz olyan pályát.Még előtte vagy, nem? Mire készülsz,mit tanulsz?
Köszönöm a válaszokat! Végzős vagyok (humán szakon), fogalmam sincs, mi leszek.
Próbálok rendes lenni az emberekhez az utcán és a suliban is, és néha meglep, hogy milyen sokat jelent az embereknek akár egy mosoly is, úgyhogy ezért írtam ki a kérdést, ezek az új céljaim.
Köszi minden tippet! Várok többet :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!