Egyre magasabb emberek?
Csak én érzem úgy hogy egyre több magas ember van vagy tényleg így van?
Elgondolkodtatott már ez a kérdés párszor. Én nem vagyok egy magas ember 178 cm vagyok csupán. De egyre inkább azt veszem észre hogy felém tornyosulnak az emberek. A fiatalabbak 70%-ára felfele kell néznem. Még a lányokra is. Elvétve látok már olyan lányt aki nálam alacsonyabb.
Van aki magas de van aki még széles is hozzá.
Csak én látom így vagy tényleg igazam van hogy egyre nagyobbak az emberek?
Menj el egy skanzenbe, és nézd meg milyen magas ajtajuk volt a régi paraszt házaknak. Igen, valóban növekedett az átlagmagasság, ennek okai:
- Sokkal kevesebb gyerekkel végeztetnek fizikai munkát. A paraszt gyerekek anno egészen kicsi koruktól kezdve segítettek a mezőgazdasági munkákban, az ipari forradalom idején pedig a bányába küldték a gyerekeket dolgozni. Ez aztán akadályozta a növekedést, vagy mert izmosodtak, különösen ha kötött volt ez az izomzatuk (nem nyújtottak munka után, közben), vagy csak mert túl sok energiát vett ki belőlük (elégtelen táplálkozás esetén).
- Elégtelen táplálkozás is akadályozhatta a növekedésüket.
- Gyerekbetegségek, amelyek ellen ma védőoltások vannak. Egy-egy súlyosabb betegség elkapása és túlélése is akadályozhatta a növekedést.
- Belterjes szaporodás, nagyon sok elzártabb falu vagy falucsoport létezett, ami rosszabb génállományt eredményezett.
Szvsz még mindig tovább fog növekedni az átlagmagasság, amíg el nem éri a fajunkra jellemző potenciális magasságot.
És miért jó ha nagyobbak vagyunk? -Vagy égig érő oriásokká válunk 200 év múlva?? Amúgy azon is gondolkoztam hogy nem e ez a sok táplálék serkentő miatt is van amit beviszünk a kajával a szervezetünkbe? Tudjátok hibrid gyors növésű gabona hamar vágható szárnyas gyorsan hízó sertés.
Amúgy én is a régi járműveken és ajtókon nézem ezeket a változásokat. Mert vagy spóroltak az anyaggal vagy tényleg kinőttük őket. Vagy csak túl nagyok az igényeink??
Senki nem mondta, hogy jó vagy rossz, hogy magasabbak leszünk, ez csupán egy tény.
Másrészt nem növünk égig érő óriásokká, az emberiség génállománya ugyanis nem változott jelentősen az elmúlt néhány száz évben, ahhoz sokkal hosszabb időszak kellene, tehát a növekedés nem genetikai alapokon van, hanem a jobb körülmények miatt közelítünk a genetikai maximumunkhoz. Az, hogy genetikailag mi a tendencia, azt nem tudni, akár lehetne ellenkező is, csak sokkal nagyobb időszakban értelmezhető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!