Az normális, hogy ennyire rosszul viselem a "fehér zajokat"?
Egyszerűen nem bírom elviselni az alapzajokat. Tiszta ideg leszek tőlük, még a nagyon halk alapzajtól is. Nem bírok például olyan szobában aludni, ahol óra ketyeg. Mindenfajta alapzaj, még ha egészen halk is, nagyon-nagyon idegesít, szó szerint idegbeteg leszek tőle.
Ez normális? Mit lehetne tenni ellene (a füldugón és a zajok kiiktatásán kívül)?
Bizonyos zajokat én is rosszul viselek, ketyegő óra mellett nem tudok aludni, vagy léggyel/szúnyoggal egy szobában, de az elektromos háttérzajok, búgás is nagyon tud zavarni. Egyik bankban szabályosan nem bírok megmaradni, a háttérből valami iszonyatos "dallam" jön állandóan. Van valami elektromos ketyere (talán elszívó lehet, gőzöm sincs) amit ha a szomszédok bekapcsolnak, a szobámban nem bírok megmaradni, olyan a frekvencia. Nagyon érzékeny a hallásom, a legtöbb ilyen zajt mások észre sem veszik, gyakran akkor se, ha mutatom nekik.
Amikor belső fül gyulladásom volt, akkor azt hittem, megőrülök, a legapróbb zaj is kínzó fájdalmat okozott.
Hogy normális-e, azt nem tudom, annyit jelent, hogy jó a hallásod ÉS alacsony az ingerküszöböd (nálam ez a helyzet legalább is).
Nekem is két megoldásom van: vagy füldugó (néha egész nap füldugóval vagyok a lakásban), vagy a háttérzaj elnyomása egy kevésé zavaró másik háttérzajjal (van direkt egy zenelistám "No stressz" címmel, külön erre a célra, lágy, vidám hangulatú zenékből).
Igen, a hallásom jobb az átlagnál, néha azt kívánom, bárcsak nagyothalló lennék, mert rettentő zavaró, hogy az őrületbe kergetnek olyan apróságok, amit más nem is hall.
De tényleg, mi lehetne a megoldás a füldugón és a zaj elnyomásán kívül? Bármilyen megoldás érdekel, ha valami terápia létezik erre, akár az is.
Ilyen terápiáról nem tudok, szerintem nem annyira elterjedt a probléma hogy külön foglalkozzanak vele. Esetleg meditáció, relaxációs technikák, azok elvileg segíthetnek elterelni a figyelmet a külső-belső ingerekről.
Egyébként én zenével szoktam "elnyomni", füldugót nem használok (kényelmetlen).
Meditációt javaslom én is, amikor a hangok szinte "átsiklanak rajtad", még a legidegesítőbb utcáról beszűrődő zajok sem kellemetlenek.
De ha aludni kell, akkor tényleg az a legjobb, ha a ketyegő órát, sistergő elszívót stb. eltávolítod, leállítod.
Persze mindent nem fogsz tudni kiküszöbölni, de ha zavar, mindenképpen csökkentsd a zajforrásokat.
Egyébként normális, nem vagyunk egyformák, és mindenkit zavar valami a világban.
Meditáció? Remek! Bővebbet tudtok mondani erről, hogy miféle meditáció, vagy hol olvashatnék utána? Nemigen vagyok otthon a témában.
Ha lehet, természetesen kiiktatom a zajforrásokat, de a környezetem tele van olyan zajokkal, amelyeket csak én hallok (meg valószínűleg a denevérek és a kutyák). Elvileg egy nyugodt, kertvárosi részen lakunk, ami mindenki más szerint csendes, engem azonban az őrületbe kerget a nagyon messze levő főútról hallatszó forgalom zaja, a diszkréten zenét hallgató szomszédok, a kutyaugatás, a tücsökciripelés, a valahol nagyon messze menő vonat, stb.
Amikor szóvá teszem ezeket valakinek, mindenki azt mondja, hogy biztos csak képzelődöm. Na mindegy, szóval tarthatatlan a helyzet.
Rólad most eszembe jutott a barátom múltkori beszólása...elég rossz a hallása, a helyzet a következő volt : másnaposan ültünk kint az erkélyen, szomszédban elkezdtek porszívózni valószínűleg nyitva volt náluk az erkély ajtó is. Barátom: na most már a fülem is zúg. Gondoltam, hogy a porszívó miatt gondolja, hogy zúg a füle, de megvártam míg a szomszéd befejezi, aztán megkérdeztem, hogy zúg-e még a füle. Válasz: Már nem, most abbamaradt. Na eddig bírtam röhögés nélkül. Közöltem vele, hogy nem a füle zúgott hanem csak a szomszéd porszívózott. Erre halálosan cuki pofával még megkérdezte, hogy biztos? :D Hát mondom igen, én jól hallok helyetted is :)
Hogy neked is segítsek, nincs valami lelki problémád ami miatt ingerlékenyebb vagy? A meditáció szerintem is jó ötlet lehet, akár még arra is rájöhetsz mi okozza valójában azt, hogy zavarnak a zajok. Nekem is nagyon jó a hallásom, éjszaka ha egy nagyobb bogár járkál a szőnyegen akkor hallom, hogy a lábain azok a 'szőrök' akadnak a szőnyeg anyagába minden lépésénél és mégis akár hangos film mellett is el tudok aludni gond nélkül.
Lelki problémám nincs, egész életemben volt ez a bajom a háttérzajokkal. Leszámítva talán a kisgyerekkoromat, mert arra emlékszem, hogy kb. 5 évesen teljes nyugalommal elvagyok otthon úgy, hogy a szomszéd kutya vonyít, vonatzakatolás hallatszik, és a távolból valami zene is.
De a nagyon kicsi koromat leszámítva mindig is ez volt a helyzet, nem újkeletű a probléma.
Szerintem te stresszes vagy. Valamin napközben felidegeíted magad, és nap közben, ha nem is tudsz róla, ezekre gondolsz, amitől ideges leszel. Ajánlom a reggeli jógát!
Ui.: Ha valami idegesít, számolj el 10-ig, és lélegezz nyugodtan :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!