Miért hívják ki egyes emberek (főleg férfiak) maguk ellen a sorsot? Honnan fakad a harcikedv? A hősködés, mártíromság?
Olyan emberekre gondolok, akiket látszólag valami megmagyarázhatatlan erő sodor bele mindig újabb és újabb bajokba, nem képesek a normálisnak számító polgári életre. Csak a balhéra vágynak, mert adrenalin függők? Vagy jobbítani akarnak a világon?
Kalandvágy? Fokozottabb igazságérzet? Agresszió? Idealizmus?
Most mindegy, hogy negatív vagy pozitív(nak induló) figurákat veszünk, mert szerintem a gyökere ugyanaz, csak az egyik a "jó", másik a "rossz" pólus felé húz. Egy kriminálpszichológus mondta egyszer, hogy gyakran a bűnözők, terroristák személyisége hasonló jegyeket mutat a jó oldalon állókéval (kommandósok stb), mert ugyanazok a tulajdonságok kellenek, csak ők a másik oldalra állnak.
De mitől alakul ez ki? Vagy veleszületett tulajdonságok? Van ennek a személyiségtípusnak valami neve? Be tud egy ilyen ember illeszkedni a társadalomba, ha elnyomja magában ezt a "fejjel a falnak rohanó" énjét? Vagy ez a végzete?
"valami megmagyarázhatatlan erő sodor bele mindig újabb és újabb bajokba"
Esetleg maga a sors? ;)
Veleszületett 'adottság'. Meg persze nevelés kérdése.
Saját tapasztalat, viszont én a (ahogy írtad) a "jó oldalon" állok. :-) 10 éves korom óta tudom, hogy mi leszek (Most vagyok 18), és ha úgy lenne, gondolkodás nélkül áldoznám fel magam. Igen, katona leszek. :D
Nem tudom igazából, hogy miért rossz tulajdonság (már ha egyáltalán az), ha valaki képes feláldozni magát. o.O
Bár még nem fordítottam magam ellen a sorsot, sőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!