Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Ateista az az ember, aki úgy...

Ateista az az ember, aki úgy hivatkozik magára, hogy "Hiszek Spinoza és Einstein személytelen Istenében"?

Figyelt kérdés

Ismerek egy ilyen embert, aki alapvetően filozófiával, fizikával, meg teológiával foglalkozik.

Gyakran tesz olyan kijelentéseket, hogy nem tud hinni egy személyes Istenben, de amikor látja a világ csodálatos rendjét és törvényeit a fizikában, akkor nem tud ateista sem lenni. Hisz Spinoza és Einstein Istenében, aki a világ rendezett harmóniájában nyilatkozatja ki magát. Úgy gondolja, hogy létezik egy teljesen személytelen szellem, ami létrehozta a világegyetem és a kozmosz törvényeit, de nem személyesen, szavakkal teremtett, mint a hagyományos vallásosság istenei, hanem sokkal inkább neki vagy inkább ennek az erőnek egyfajta megnyilvánulása maga a világ is.

Ő ateista vagy vallásos?

ma 19:28
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
0%
A Biblia vagy a görögök antropomorf istenei nem ilyenek, szóval ha ez a mérce, akkor nem teista. (Más kérdés, hogy miért pont ez lenne a mércénk.)
ma 19:39
 2/11 anonim válasza:
75%
Ezt úgy hívják, h panteizmus. Ami egyfajta teizmus. Tehát nem ateizmus. Vallásos érzületen alapuló világkép.
ma 19:45
 3/11 anonim ***** válasza:
Az ateista az aki SEMMILYEN Isten, spiritualitás, vagy vallás mellé nem áll, semelyiket nem gondolja igaznak. De ez az ismerősöd hisz egy Isten létezésében, de nem egy olyanéban mint aki a Bibliában le van írva. Vallásos, csak nem szokványos vallást vallja, hanem inkább egy teremtő erőben hisz, nem pedig egy emberszerű felsőbbrendű lényben aki mindenható.
ma 19:46
 4/11 anonim ***** válasza:
40%

#1.

Milyen jogon mondanánk azt, hogy kizárólag az európai, azon belül is a hellén és a főáramú keresztény definíció alapján lehet valami isten? Nem soviniszta ez mondjuk a buddhizmussal, a taoizmussal, a panteista kereszténységgel, a sztocizimussal, a spinozizmussal vagy amblock a panteizmussal kapcsolatban?

Tipikusan európai jellemző, hogy azt gondoljuk, hogy CSAK a mi elképzelésünk legitim egy dolog kapcsán. Kisajátítjuk az Isten, a kultúra és sok minden másnak a definícióját is. Nem véletlenül nálunk voltak a legnagyobb eretneküldözések. De már a kereszténység előtt is ott voltak a rómaiak és a görögök, akik szerint mindenki barbár, aki nem az Ő kultúrájukat képviseli.

ma 20:43
 5/11 anonim ***** válasza:
0%
#4 Olvastad volna ez a zárójeles részt is... egyből hőbörögsz de csak a saját figyelmetlenségedet tanúsítod ezzel. Hülye barom.
ma 21:18
 6/11 anonim ***** válasza:
40%

#5.

Nem hőbörgök és elolvastam a zárójeles részt is.

Úgy is felháborodtam elég mélyen, hogy elolvastam, mert az európai ember sovinizmusát idézte fel bennem.

U. i.: Anyádat, ha te szerinted egy idióta, gyökér, barom állat vagyok!!!!

ma 21:21
 7/11 anonim ***** válasza:
24%
Lehet, hogy igazad van: egy pusztítandó mocsadék vagyok, a Föld legkártékonyabb elmebeteg, hülye, mocskos állata!!!!
ma 21:22
 8/11 anonim ***** válasza:
24%
Hülye vagyok! Semmihez sem értek! Barom állat vagyok!
ma 21:23
 9/11 anonim ***** válasza:
0%
Legalább van némi önkritikád.
ma 21:37
 10/11 A kérdező kommentje:

#9.

Normális vagy? Miért írsz egy láthatóan önbizalomhiánnyal küszködő embernek ilyeneket?

ma 21:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!